Sebestyén Mihály: Didaktikai állapotokról való elmélkedés

Mint látnivaló, a Felső Volta és Dél-Dakota, Észak Karolina és Alsó-Szudán magyar iskolaigazgatói, kántortanítói, benn- és kinnszülőtt nevelői, a tantestület fehér- és színesbőrű tanpopói és papjai egyöntetűen tiltakoznak az Éliás-Tóbiás-Egy-Tál-Dödölle Helga asszony leváltása (vagy akár csak bemohásodott főtanfelügyelői székének megmoccantása) ellen. Ugyanakkor kifejezik megingathatatlan fölháborodásukat azok ellen a felelőtlen észak-koreai, kelet-micsurini és volgográdi kartársak ellen, akik védőkart nyújtának egy kisebbségnek, sőt meg merték kérdőjelezni a mondott Dödölle asszony ítéleteinek helyességét. Hiszen ő volt az, aki a mondott helységekben, iskolákban, oktatási intézményekben keletkezett feszültséget mesteri módon oldotta meg, diplomáciája utolérhetetlenségével maradéktalanul teljesítette a felsőbbség akaratát és parancsát, sikeresen mellőzve saját lelkiismeretét, erkölcsi aggályait, illetve a hozzá fordulók panaszai fölött olyan nagyvonalúan lépett át, mintha csak unott régi csókon lépne át (apud Ady). Nem mert szembeszállni kenyéradó gazdáival, feletteseivel, holott feledata ezt is megkívánta volna. De nem kívánta. Vagy nem érezte ennek szükségességét. Fő a báránybégető békesség. Vagy a hallgatás.

Nem: az elbocsátó rusnya üzenet a magyar aligazgató érte, hiszen a fődiriasszony, a nagy nemzetvédő előreszalad, maga adta be lemondását, mert várja őt a magasabb stallum, valószínűleg ő lesz a megyei főtanfigyelő, anyaistennő, az oktatók alfája és omegája a hozzávaló zsírsavakkal egyetemben.

Különben is rájár a rúd az iskolák igazgatóira, ahol már 2008 óta nem volt igazgatóvetélkedő meghirdetve. Most is a Bólintó Demeterről elnevezett fővárosi iskola szegény vetkőztetős igazgató nénijét, mint a pintyőke madarat, úgy felröppentették meleg fészkéből, de azonnal lépre is csalták gaz vadászok, beletúrtak a pedagógusok melltarisznyájába, ahol lejek és eurók tették őket begyesebbé, vonzóbbá. Több tanulót kizártak az érettségi vizsgálatokból. Napok óta csak erről az iskoláról regél a sajtó.

Nincs botrány nélkül matura – ez a tanulság, híveim.

Hírlik, hogy jövőre a tanügyminisztérium szigorúbban fog diszkriminálni. Külön fiú- és leányiskolákat fognak felállítani, vagy ahol ez megoldhatatlan pillanatnyilag, ott a végzős osztályokat fogják nemi szeparátorral elkülönözni. Ennek magyarázatát a miniszter kabinetirodájának főnőke, az érettségi főosztály politikai államtitkára azzal indokolta, hogy jövőre semmit sem szabad bevinni az osztályterembe a jelöltnek. Sőt az iskola ruhatárában kell hagynia minden ruhaneműt, diáknak, felügyelőnek egyaránt. (Erre már tett kísérletet tíz évvel korábban a Bólintó Demeter iskola igazgatónője az érettségi banketten, miként egy sokat játszott, sokakkal megosztott videó is tanúsítja.)

A bekamerázás kérdését még vizsgálják, ui. az ombudsman máris aggályosnak nevezte a tervezetet, kompromisszumként azt javasolja, hogy el/ki kell homályosítani a nemi vélekedésre alkalmat nyújtó testi övezeteket. A videófelvételek tíz évig szigorúan titkosítottak, akkor lehet csak eladni nyugati vagy dubaji kukkolóműveknek, így növelve a tanügyminisztérium valutajövedelmeit, amelyekkel a vizsgáztatók megvesztegetéseiből eddig befolyt, ám jövő évtől a kieső euro-bevételek ily technikával pótolandók.

Kimaradt?