Bíró Béla: Vírus és világpolitika

Sokakat derült égből villámcsapásként ért Donald Trump koronavírus-fertőzése. Bár hasonló előzmények már voltak. Különös módon mindannyian jobboldali kormányok élén állnak. Kezdődött az ukrán elnökkel, Volodimir Zelenszkijjel, folytatódott a brazillal, Jair Bolsonaróval, majd Boris Johnsonnal, a brit miniszterelnökkel. Igaz, mindannyian fiatalabbak voltak Trumpnál, még a legidősebb, Bolsonaro is csupán 65 esztendős. Trump ezzel szemben 74.

A baloldal, ha hinne Istenben, azt mondhatná, hogy az isteni igazságszolgáltatás keze van a dologban, de a baloldaliak túlnyomó többsége ateista, ezért a kárörömnek ez a változata látványosan elmarad. Igaz, Innes Pohl, a Deutsche Welle kommentátora kommentárjának címében is szükségét érzi hangsúlyozni (mellesleg joggal), hogy „A tények (az eredetiben: a valóság – B. B.) visszaütnek”. Azaz Trump, aki hosszú időn át megpróbálta a vírust bagatellizálni, és a virológusok figyelmeztetései dacára sem viselt maszkot, saját stratégiájának esett áldozatul.

Az előzményekhez tartozik, hogy Trump egyik legközelebbi tanácsadója, Hope Hicks, aki 2015 óta állt az elnök oldalán, két nappal korábban már megbetegedett. Bár csak két napos késéssel, maga Trump ezért is végeztette el magán a vírustesztet, és kiderült, hogy ő is és a felesége is fertőzött. A fertőzést a Die Welt információi szerint mindannyian valószínűleg a Fehér Ház Rózsa-kertjében Amy Coney Barrett Legfelsőbb Bíróságba való jelölésének alkalmából kaphatta el, amikor a kb. száz vendég szorosan egymás mellett ült, majd ölelésekkel és csókokkal gratuláltak egymásnak… (A baloldal – mivel Trump ragaszkodik Barrett azonnali beiktatásához, és nem bízza azt a választók döntésére, azaz az új elnökre, aki persze lehet Trump maga is – ismét az Úr bosszújára hivatkozhatna, de ismét nem teheti.)

A Reuters jelentése szerint Trumpot pénteken a Washingtontól északra eső Bethesda városának katonai kórházába szállították. Orvosa szerint enyhe tünetekkel. Trump csupán fáradtságra panaszkodott, de az nagyjából érthető is lett volna, hiszen betegsége ellenére a kórházban berendezett elnöki irodában egész nap dolgozott. Egyelőre egy antitest-kombinációkból álló (REGN-COV2) védőoltást és erősítőket kapott.

A hivatalos közleménnyel ellentétben a New York Times (rejtett kárörömmel) arról ír, hogy enyhe láz is kimutatható nála, köhög, és az orra eldugult.

A fertőzés hírére találgatások zuhataga indult el. A betegség ugyanis kimenetelétől függően teljesen feje tetejére állíthatja a választási kampányt, legalábbis veszedelmes mérvű bizonytalanságot teremhet. Trump ugyanis – bár egyébként egészséges – életkora miatt mégiscsak a veszélyeztetettebb egészségügyi csoportba tartozik.

Vannak, akik úgy vélik, hogy ha Trump Bolsonaróhoz vagy Johnsonhoz hasonlóan átvészeli a fertőzést, megbetegedését a kampány időtartamának – általa egyébként is óhajtott – meghosszabbítására használhatja fel. Ezért olyanok is vannak, akik úgy vélik, mindez egy Trump és csapata által kieszelt szimulakrum.

Ha nem az, maga Biden is megfertőződhetett, hiszen Trump már tévévitájuk során is magában hordozhatta a vírust, és mindketten maszk nélkül beszéltek egy viszonylag szűk stúdióba zárva. Biden esetében, aki már 77 éves, a fertőzés súlyosabban eshet a latba. Ha a betegség mindkettőjüket „félreállítja”, és Mike Pence, az alelnök is megfertőződik (ami nem teljesen kizárt), az állami főhatalom a Képviselőház demokrata elnökére, Nancy Pelosira, Trump legfőbb ellenségére száll. Ami a kampány szempontjából immár tényleg radikális fordulatot jelenthet. Az új választási kampányt ez esetben ugyanis már a demokraták szervezhetik meg.

A német Handelsblatt úgy véli, hogy a dolgok pillanatnyi állása szerint a betegség főként Trumpnak árt. Trump ugyanis nemrégen még magabiztosan jósolta, hogy „A világjárvány végéhez közeledünk”, és hogy „A következő év az egyik legnagyszerűbb lesz országunk történetében”. Így aztán a balliberális sajtó Biden öregkori gyengeségének jobboldali vádját Biden időskori bölcsességének tételével ellensúlyozhatja. De a betegség – gyors felgyógyulás – esetén akár Trump javára is válhat. (Ahogyan az Boris Johnson esetében is történt, akinek támogatottsága felgyógyulását követően nagymértékben megugrott.)

Egyelőre azonban a bizonytalanság a domináns tényező. Ami a tőzsdeárfolyamok (főként ázsiai) visszaesésével és az olajárak csökkenésével jár. Csupán az amerikai dollár erősödik, mely válságperiódusokban még mindig biztonságos értékkikötőnek számít.

A világpolitikai kockázatok óriásiak. A világ (még mindig leghatalmasabb államában) úgy tűnik, valóban teljessé válhat a zűrzavar. Lehet, hogy az elnök néhány napon belül legyűri a betegséget, de az is lehet, hogy állapota rosszabbra fordul. S akkor valóban kiszámíthatatlan, hogy mi következhet. Effélére az amerikai állam történetében még nem volt példa. Ha továbbra is az elvakult gyűlölködés lesz a meghatározó, rettenetes dolgok történhetnek…

Trump megbetegedésének (talán éppen ezért) vannak pozitívabb következményei is. Barack Obama késedelem nélkül gyors felgyógyulást kívánt Trumpnak és feleségének. Hiszen mindannyian amerikaiak vagyunk, tette hozzá. Még a demokrata „főellenség” Nancy Pelosi is azt üzente, hogy imádkozik az elnök és felesége egészségéért. Biden is jókívánságairól biztosította vetélytársát, és azonnali hatállyal felfüggesztette a Trump elleni agresszív és negatív célzatú támadásokat. (Persze időbe telik, amíg az online felületekről és a falragaszokról az eddigi negatív üzenetek eltűnnek.)

Elvileg a elnökjelölteknek még két tévé-párbajt kellene vívniuk egymással. Bizonytalan, hogy ezekre egyáltalán sor kerülhet-e. S ha igen, hogyan? Tervek szerint eredetileg október 15., illetve 22. volt a kitűzött időpont. Nem tudni, hogy a vitát lemondják, elhalasztják vagy interneten bonyolítják-e le.

A nemrégen még halálos ellenségeknek tekinthető ellenfelek közti hangnem amerikai enyhülése a nyugati világ államaira azonban nem terjedt át. Szombat reggelig csupán két jobboldali világpolitikai személyiség, Boris Johnson és Benjamin Netanjahu, valamint – egy német humorista és egy forgatókönyvíró társaságában – az Alternatíva Németországért két meghatározó politikusnője, Beatrix von Storck és Alice Weidel kívántak gyógyulást Trumpnak. Sem Merkel, sem Macron, sem Conte. (És valószínűleg nem csupán az épp most zajló csúcsértekezlet elfoglaltságai, vagy Trump időnként valóban minősíthetetlen gesztusai miatt.)

A mai Európai Unióban a jelek szerint kezd még az amerikainál is rosszabbra fordulni a helyzet. Pedig a gyűlölködés amerikai szintje a legutóbbi időkig szinte már fokozhatatlannak tűnt. Úgy látszik, nem az. Az unió vezető garnitúrájára már az elemi udvariassági szabályok sem vonatkoznak. József Attilával szólva „a kultúra úgy hull le rólunk, mint a ruha másról a boldog szerelemben.”

„Ismét.” – tehetjük hozzá.

Hogy Putyin és Hszi Csin-ping is hallgat, már érthetőbb. Ők maguk sem föltétlenül ragaszkodnának hozzá, hogy nyugati értelemben vett úriembereknek tekintsük őket.

Kimaradt?