Krebsz János: Az elektromosság feltalálása

Sok a találgatás a Fidesz-közeli vállalkozó néhány elpöttyintett sejtelmes bejelentése után, miszerint birtokában van egy olyan találmány, amelynek sorozatgyártása világhatalommá teszi Magyarországot, és hosszú távra biztosítja Orbán Viktornak a kétharmadot. Széles Gábor milliárdos szivárogtatja az információkat, s tudósok és újságírók találgatják, hogy mi is lesz az az eszköz, amely megteremti nekünk a felvirágzást. Energiacella, örökmozgó, Tesla-tekercs? Körvonalazódik, hogy valami energiatermelő készülék, amely forradalmasítja a jelenlegi monopolkapitalista módon működő energiaipart. Minden (vagy csak sok) magyar háztartásban lesz egy közepes szekrény nagyságú szerkezet, amely annak a családnak az energia-igényét megtermeli, a fölösleget pedig átveszi tőle az energia-szolgáltató. Szóval nem kell hozzá üzemanyag, csak úgy kitermeli a környezetből a villamos energiát.

Pusztán logikai alapon megkérdőjelezzük a dolgot. Sokan kritizálják tudományos szempontokkal, energia-megmaradás (vagy a termodinamika) meg Newton, Einstein meg egyéb ilyen zsidó holoizék, amikről az iskolában beszéltek, de egyrészt már akkor sem értettük, másrészt el is felejtettük. Meg amúgy is egy hatalmas összeesküvés ez, amelyben a bankok meg az energiamultik összefognak a szegény keresztény emberek pénzének lenyúlásában.

Tegyük fel, hogy létezik egy ilyen izé, amely forradalmasítja a világ energia-iparát. Akkor elképzelhető-e, hogy Magyarország tudja csak és egyedül előállítani, és a sorozatgyártás elindulásával mások nem fogják lekoppintani, hasonló elven működő szerkezetet gyártani? (Lásd a távol-keleti országok ipari nagyhatalommá válásában az utánzókészség, ipari kémkedés, lopás szerepét.)

Például eszünkbe jut: már régen föl van találva és szabadalmaztatva a szemlefutás-mentes női nejlonharisnya. Megvásárolta a szabadalmat valamelyik nagy harisnyagyár, és szépen belerakta a páncélszekrénybe, mondván, addig van kenyerünk (extraprofitunk), ameddig veszik a harisnyát. Például tudjuk: a fejlett világ energiaipara dollár milliárdokat invesztál a tenger alatt, a sarkkörön túl, a föld mélyén rejtőző energiahordozók felkutatásába és kitermelésébe. Például az is köztudott: a magyar kormány úgy döntött, hogy hosszú távon Paks fejlesztését irányozza…

Lépjünk akkor a tudományos fantasztikum mezejére! Széles Gábor vállalkozó termel, előállít valamit, ami egyedülálló a világon, tételezzük fel, hogy olyan zárt dobozban tudja előállítani, hogy megbontás után szétolvad, és senki nem tudja lemásolni. És – ez már lassan az ezotéria – tegyük fel azt is, hogy kapok egy ilyen masinát a magyar állampolgárságom mellé automatikusan, és megszűnik a családomban a villany- és fűtésszámla, sőt takarékos életmód mellett havonta jön az energiaszolgáltatótól az átutalás, hogy már megint egy minimálbérre való villanyárammal járultam hozzá az ország energiatermeléséhez, amit, mivel rengeteg a feleslegünk, értékesítünk a világpiacon, s veszünk az árán élelmiszert, bútort, gépkocsit, mindent, ami kell. Mindenki boldog lesz, mint a népmesében.

De miért gondolja Széles Gábor, hogy mindezek arról fognak meggyőzni engem, hogy a Fidesz és Orbán Viktor alkalmas Magyarország vezetésére?

Kimaradt?