Sike Lajos: Játszadoznak velünk

Úgy alakult, hogy az utóbbi időben jóval kevesebbet nézem a magyar „királyi televíziót”, mint más adókat. Csak úgy észrevétlenül jött az átállás, mert mind gyakrabban azon kaptam magam, hogy lakkozza az általam is érzékelhető valóságot, elsősorban a kormány és a hatalom munkáját elismerő híreket mondják be. Sokszor ezt is szépen felnagyítva, szebbnek láttatva.

Mint például a nemzet egyesítését! A fideszes kormány azt állítja, hogy soha egy más kormány nem tett annyit a magyar nemzet egyesítéséért, mint ők, és még soha nem volt ennyire egyesítve a nemzet, mint most. Mi pedig nagyon sokan, határon innen és túl, azt látjuk, tapasztaljuk magunk körül, hogy még soha ennyire nem volt megosztva nemzetünk, mint éppen most.

Mert, kedves barátaim, a magyar állampolgárság megadása még távolról sem azt jelenti, hogy akár nemzetünk legfontosabb kérdéseiben egyetértenénk és őszintén kívánjuk minden magyar boldogulását. Legyen világos: az okmány, a papír önmagában nem tud kohéziót adni a nemzetnek, pláne amikor a gyakorlatban ugyancsak megy a kirekesztés, a komcsizás, fasisztázás, zsidózás, cigányozás, hazaárulózás, feljelentgetés, a média többsége pedig egymás gyalázásának eszköze lett.

Egyre többet nézem viszont az ATV Fórum nevű betelefonálós műsorát, amely csaknem egy az egyben bizonyítja azt, amit fentebb állítok. Nem véletlen, hogy a három kormánypártinak számító pesti tévéadón nincs ilyen műsor, mert azoknak roppant kényelmetlen volna, ha az előre nem ellenőrzött, ismeretlen betelefonálók olyasmit mondanának, ami nagyon nem tetszene az érintetteknek, néha meg éppen a pokolra kívánnák a telefonálót.

Az ATV-nél jelenkezők, a magyarországi választások közeledtével, mind többet foglalkoznak a határon túli magyarok szavazataival. Többségük nem tartja tisztességesnek, hogy azért, mert valaki magyar állampolgársággal is rendelkezik, beleszólhasson azok életébe, akiket saját adójával nem segít(het).Egy Németországban húsz éve élő magyar például így fogalmazott: ”Végig megtartottam, sőt egy idő óta a németet lemondva megerősítettem magyar állampolgárságomat, mégsem jutott soha eszembe, hogy szavazatommal befolyásolnom kellene a magyarországi állapotokat. Nem tartom fairnek. Pedig most igencsak ráférne, mert Magyarországnak a németeknél is megromlott a hírneve”. Egy győri telefonáló pedig így fogalmazott: „Legyenek kettős állampolgárságúak a határon túliak, kössék mind szorosabbra velünk kapcsolatainak, de ne szóljanak bele a mi dolgainkba!”

Mint érdekesség: több székely, köztük egy, a nyilvánosságot is vállaló, ismert író szintén ezen a véleményen van, annak ellenére, hogy a kormányközeli adókból folyton az jön le, hogy a székelyek alig várják a szavazást! A Messziről jött ember, Fiala szokásos csütörtök esti ATV-s műsorából, legutóbb szintén visszaköszöntek az olyan vélemények, hogy nem illik beleszólnunk azok életébe, akiknek hétköznapjait, mert nem lakunk ott, magunk nem mozdíthatjuk előre.

Mindezek tudatában akár azt is mondhatjuk, hogy az egyszerű polgárok józanabbak, mint maguk a politikusok, akik folyton spekulálnak, és a maguk javára szeretnék fordítani még a reménytelennek látszó helyzetet is. Függetlenül, hogy az jó vagy rossz választóiknak.

Szóval határtalanul játszadoznak velünk. Annyi más mellett, az elhangzott vélemények alapján az a bizonyos 2004-es népszavazás (kapjunk, ne kapjunk állampolgárságot) eredménytelensége se volt annyira lesújtó hatással, mint a Fidesz közeli sajtó politikai célú, ha úgy tetszik az ellenfelet lejárató siránkozásaiból kitűnt. Egy csíkszeredai férfi azt mondta az ATV-ben: ”Tudomásul vettem, hogy csak annyian mentek el szavazni, aztán tovább végeztem a dolgomat, ott ahol a szavazás eredményétől függetlenül jól érzem magam!”

Kimaradt?