Szász István Szilárd: A videójátékká silányult élet

Abszurd világ hírnöke és egyben megvalósítója az ötven halálos áldozatot követelő christchurchi mészárlás. Az élőben közvetített terrorcselekmény, a történelmi eseményekkel, személyekkel és gyűlölködő szlogenekkel tarkított fegyverek, a mémkultúrával keveredő merénylet olyan világ eljöttét jelzi, ami felülír minden eddigi szabályt és láthatóvá teszi a digitális kultúra kóros jelenségeit. Nem csoda a zavarodottság.

Elsőre azt hittem, valami belső nézetű lövöldözős videójátékot mutat be a merényletről szóló híradás, amelyre véletlenül kapcsoltam a TV-ben. Az élő közvetítésből kivágott részlet azt a benyomást keltette, hogy egy Counter-Strike játszmát látok éppen, azonban fejbevágott az információ, ami jelezte ennek véresen komoly voltát: számtalan ember halálát követelte az új-zélandi mecsetekben végrehajtott támadás. A virtualitás és a valóság, a játék és a merénylet, az irónia és a komolyság, a vicc és a tény keveredése teljesen kifordítja a világunkat.

A terrortámadást kifejezetten az internetes közö(n/s)ségnek tervezték. Ahhoz, hogy megérthessük a merénylő motivációját, nem elég pusztán a kultúrák közötti különbségeket ismerni, mélyen az internetes folklór és mémkultúra bugyraiba kellene alámerülnünk ehhez. A Twitteren megosztott közel hetven oldalas kiáltványban indokolta meg tettét a merénylő: a nyugati világot megszálló muszlimokat tette felelőssé a fehér faj szisztematikus kiirtásáért. Magában a szövegben két videojáték, a Spyro 3 és a Fortnite is megjelenik ironikusan. Az önmagára ökofasisztaként tekintő merénylő Kinát mintaállamnak tartja, Donald Trump szerinte a megújult fehér identitás szimbóluma, de vezetőként nem támogatja. Meglátása szerint nemcsak hogy kiengedik majd a börtönből, hanem Nelson Mandelahoz hasonlóan majd Nobel-békedíjat is kap majd.

A történtek új szintre emelik a terroristák közösségimédiás jelenlétét. „Ne felejtsetek el feliratkozni PewDiePie-ra”, mondta az élőben közvetített videóban a merénylő, miközben szerb nacionalista dalt hallgatott. PewDiePie az egyik legismertebb, videójátékokkal foglalkozó Youtube-sztár, akit egyébként többször is rasszista viccelődésen kaptak már. De kevéssé valószínű, hogy ő maga terrorista volna vagy köze lenne a merénylethez. Sokkal inkább arról van szó, hogy a terroristák elsajátították az internetes- és mémkultúra magába forduló, duplafenekű iróniáját, felfedezték a kontextusukból kiragadott és az új kontextusokban újra-meg-újraértelmezet tartalmak figyelemfelkeltő erejét, amelyek egy idő után már követhetetlen és érthetetlen üzenetükkel a vicc, a paródia alakját öltve kifordítják a világot, tükröt tartanak, de olyan torzított képet mutatnak, amelyben már nem ismerünk a világra, nem ismerünk magunkra.

Miközben a média és az emberek próbálnak értelmet találni a történtekben, a merénylők elérik céljukat, mert nemcsak a médiát tematizálják, hanem az emberek figyelmét és gondolkodását is elterelik. De éppen ezáltal és eközben kirántják alóluk a talajt. Az emberek elvesztik a stabilitásukat, az egyensúlyérzéküket, és az a benyomásuk támadhat, a világ összekuszálódott, nem egyszerűen csak helyet cserélt a fent és a lent, a kint és a bent, hanem valami értelmezhetetlen és megmagyarázhatatlan katyvasz állt elő, amikor már minden lehet támpont, de egyben semmi sem lehet biztos támpont. Amikor már mindent és semmit sem hiszünk el.

Záró gondolatként a történtekből egy másik szimbólumot ragadnék ki. Chirstchurch új-zélandi város a tragédia helyszíne, a településnév jelentése: Krisztus egyháza, Krisztus temploma. „Krisztus templomában” végeztek ki félszáz imádkozó muszlimot. Szerintem most Jézus együtt zokog Alahhal a történtek miatt.

Kimaradt?