Varga Csaba 8000 méteren levő Déli-nyereg felé tart a Mount Everesten

Mivel az előrejelzések alapján 13-tól hosszabb időre bezáródik az időjárási ablak, Varga Csaba – a Kalifa Alpin Csapat vezetőjével, Sarhan Omarral egyeztetve – úgy döntött, hogy mindössze két nap alaptábori pihenő után ismét felfelé indul, hogy elérje a Déli-nyereg magasságát és ezzel feltegye a pontot az akklimatizációjára.

A nagyváradi Varga Csaba alig pár nappal azután, hogy május 8-án befejezte második akklimatizációs körét és két éjszakát eltöltött a kettes és szintén két éjszakát a Lhoce-jégfalban kiépített hármas táborban (7150 m), ismét elindult felfelé. Ez alkalommal a cél elérni a közel 8000 méteres magasságban levő Déli-nyerget, a csúcstámadás előtti utolsó állomást.

Fotó: Facebook/Kalifa Alpin CsapatA Kalifa Alpin Csapat hegymászója május 11-én, helyi idő szerint a kora reggeli órákban indult el az alaptáborból az idén már sajnálatos balesettel bemutatkozó Khumbu-jégesésen át egyenesen a 6500 méteren kialakított kettes táborig, ahova szerencsésen meg is érkezett.
„Csaba jó erőben van, magabiztos és elszánt, mindenképpen tökéletesíteni akarja az akklimatizációját, hogy a csúcstámadásnak a lehető legjobb esélyekkel vágjon neki. Nincs könnyű dolga, a Déli-nyeregért, ahova most készül már lényegében egy kisebb 8000 magasságát kell elérnie, ráadásul holnap jön a vihar, így mindezt gyorsan meg kell járnia. Azonban eddig nagyon jól halad, remek tempóban érte el a kettes tábort és ha így halad tovább, a mai napon elérheti a 8000 méteres magasságot is” – foglalta össze Sarhan Omar, a Kalifa Alpin Csapat vezetője.

A mostani akklimatizációs kört követően Csaba a tervek szerint visszatér az alaptáborba, a csúcsmászásra pedig az időjárás függvényében kerülhet sor, de egyelőre úgy tűnik, hogy hosszú napokra elromlik az időjárás.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?