US Open: a nőknél és a férfiaknál is kialakult az elődöntők mezőnye

Fotó: Agerpres/EPAA harmadik helyen kiemelt Danyiil Medvegyev három játszmában (6:4, 6:3, 6:4) legyőzte honfitársát, Andrej Rubljovot a US Open szerdai játéknapján, és bejutott a legjobb négy közé. Itt az aktuális világelső, Carlos Alcaraz vár az oroszra. A nőknél Arina Szabalenka és Madison Keys is megváltotta elődöntős jegyét.

Andrej Rubljov remekül kezdett, ellenfelének megnyert labdamenete sem volt még, amikor ő már brékelt, és 2:0-ra vezetett. A következő gém is Rubljové lett, ám lassacskán a hőséggel megint nehezen barátkozó Danyiil Medvegyev is felvette a fonalat, 1:3-nál elvette riválisa adogatását, majd 4:4-nél ismét, és magabiztos játékkal, Rubljovnak akkor már esélyt sem nagyon adva megnyerte az első játszmát.

Bár a következő szettet Medvegyev brékkel nyitotta, utána zsinórban elveszített három gémet. Rubljov tehát ismét meglépett, csakhogy megint jött a fordulat: Medvegyev öt játékot nyert meg egymás után, ezzel az övé lett a játszma is.

A harmadik játszmában Medvegyev brékpontról mentette meg az első gémet, de a maratoni hosszúságú harmadikat már nem sikerült neki. Aztán brékelt ő is, majd megint elvesztette a saját adogatását. De Rubljov megint nem tudta kihasználni a lépéselőnyt: 4:3-as vezetésénél elveszítette az adogatójátékát, és bár a következő gémben ő is kiharcolt egy bréklabdát, nem tudott élni vele. Az utolsó gémben Rubljov elkeseredetten küzdött a versenyben maradásért, négy mérkőzéslabdát hárított, de az ötödiket már nem tudta – Medvegyev jutott be a legjobb négy közé.

Az orosz ellenfele az elődöntőben az aktuális világelső, Carlos Alcaraz lesz, aki három szettben búcsúztatta a 12. kiemelt német Alexander Zverevet.

A spanyol az első szettben még csak egyszer, a másodikban már kétszer brékelt, így kényelmes előnybe került. A harmadik játszma elején Alcaraznak bréklabdája is volt, de a német végül tartotta magát, a spanyol pedig 4:4 után tudta elvenni ellenfele szerváit, sajátját pedig könnyedén hozva nyert végül 6:3, 6:2, 6:4-re és jutott elődöntőbe.

A spanyol mellett két korábbi győztes, Novak Djokovics (2018) és Danyiil Medvegyev (2021) is nyert már New Yorkban – olyanra pedig még nem volt példa a torna történetében, hogy három egykori bajnok is ott van a legjobb négy között.

Fotó: Agerpres/EPAA nőknél Arina Szabalenka nullára nyert adogatógémmel kezdett, utána elvette Cseng Csin-ven szervagémjét, majd ugyanez megismétlődött a következő percekben. S bár a kínai teniszezőnek sikerült megnyernie egy labdamenetet Szabalenka harmadik adogatógémjében, sőt saját szerváiból meglett a becsületpont is, nem férhetett kétség ahhoz, kié lesz – mindössze 28 perc után – az első szett.

A második játszma már egészen más képet mutatott: Cseng adogatásai feljavultak, a kínai teniszező a második szerváiból is több pontot csinált, mint korábban. A bréket így sem tudta elkerülni, Szabalenka 3:3-nál lopta el a szerváit. A fiatal kínai azonban küzdött, 3:5-nél három remek szervával elhárította az első meccslabdát, ahhoz azonban nem volt ereje, hogy elnyerje riválisa adogatójátékát – Szabalenka 6:4-gyel elvitte a második szettet, egyben a meccset.

A leendő világelső sorozatban a harmadik évben jutott be a US Open elődöntőjébe, és a Marketa Vondrousovát legyőző Madison Keys ellen teheti majd meg azt a lépést, amelyiket korábban még egyszer sem sikerült – először lehet finalista egyesben ezen a versenyen.

US Open, (65 millió dollár, kemény pálya)

Férfi egyes, negyeddöntő

  • Medvegyev (orosz, 3.)–Rubljov (orosz, 8.) 6:4, 6:3, 6:4
  • Shelton (amerikai)–Tiafoe (amerikai, 10.) 6:2, 3:6, 7:6, 6:2
  • Djokovics (szerb, 2.)–Fritz (amerikai, 9.) 6:1, 6:4, 6:4
  • Alcaraz (spanyol, 1.)–A. Zverev (német, 12.) 6:3, 6:2, 6:4

Női egyes, negyeddöntő

  • Szabalenka (fehérorosz, 2.)–Cseng Csin-ven (kínai, 23.) 6:1, 6:4
  • Gauff (amerikai, 6.)–Ostapenko (lett, 20.) 6:0, 6:2
  • Muchová (cseh, 10.)–Cirstea (román, 30.) 6:0, 6:3
  • Vondrousová (cseh, 9.)–Keys (amerikai, 17.) 1:6, 4-6

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?