Torna-vb: Kovács Zsófia gerendán, Ana Maria Bărbosu egyéni összetettben jutott döntőbe

Kovács Zsófia nevét a 2017-et kolozsvári Európa-bajnokságon ismerte meg a világ | Fotó: Moldován Árpád Zsolt/archívKovács Zsófia döntőbe jutott gerendán a Liverpoolban zajló olimpiai kvalifikációs torna-világbajnokságon. Romániának is egyetlen képviselője lesz a döntőkben, a 16 éves Ana Maria Bărbosu 20. helyen klavifikálta magát az egyéni összetett fináléjába.

A magyar szövetség hétfői tájékoztatása szerint Kovács Zsófia előtt legutóbb Ónodi Henrietta jutott fináléba gerendán, éppen harminc évvel ezelőtt, az 1992-es párizsi világbajnokságon. A háromszoros Európa-bajnok Kovács 13,533 ponttal, a hatodik helyen jutott tovább a selejtezőből. „Örülök, hogy gerendán így tudtam teljesíteni, nem is igazán találom a szavakat... Fantasztikus! Legutóbb gerendán talán 2017-ben voltam döntős, akkor is az Eb-n. Erre egyáltalán nem gondoltam a vb előtt ezzel a hasfalsérüléssel. Ezt mondtam volna az utolsó szernek, ahol én fináléba fogok kerülni” – nyilatkozta Kovács Zsófia. Hozzátette, az edzője, Trenka János még otthon megmondta, hogy pontos, jó gyakorlattal a legjobbak közé kerülhet, de ő nem gondolta, hogy ez meg is valósulhat. „Most lesz csaknem egy teljes hetem, hogy felkészüljek a fináléra, mindent megteszek, hogy jól sikerüljön” - közölte Kovács.

A szebb napokat is megért román tornasportot Ana Maria Bărbosu képviseli majd a döntőkben, a 16 éves sportoló 52.233 ponttal 20. helyen kvalifikálta magát az egyéni összetett fináléjába. Első helyen a brazil Rebeca Andrade jutott a döntőbe 57.732 ponttal, mögötte két amerikai Shilese Jones (55.766) és Jade Carey (55.132) áll.

A világbajnokság további programja:
hétfő: férfi selejtező 11.30
kedd: női csapatverseny, döntő 20.45
szerda: férfi csapatverseny, döntő 19.40
csütörtök: női egyéni összetett döntő 20.45
péntek: férfi egyéni összetett döntő 20.00
szombat: szerenkénti döntők (férfiak: talaj, lólengés, gyűrű, nők: ugrás, felemáskorlát) 15.30
vasárnap: szerenkénti döntők (férfiak: ugrás, korlát, nyújtó, nők: gerenda, talaj) 15.30

Kapcsolódók

Kimaradt?