Tokió 2020: már a japán orvosok is az olimpia törlését kérik

Fotó: Agerpres/EPAA 6000 tokiói egészségügyi dolgozó érdekeit képviselő szervezet közleményben követeli a 2020-ról idén nyárra halasztott nyári olimpia törlését, mert kevesebb mint három hónappal az esemény előtt is emelkedik a súlyos koronavírus-fertőzések esetszáma – írja a Reuters.

„Erősen ajánljuk a tokiói vezetőségnek, hogy ismertesse a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal a nyári játékok megrendezésének nehézségeit, és közölje vele, hogy törölni kell az olimpiát – írta május 14-i levelében a szervezet Szuga Josihide miniszterelnöknek. A levelet hétfőn hozták nyilvánosságra. – A kórházak teljes erőbedobással küzdenek a koronavírussal, nincs szabad kapacitásuk.”

A japánok közel hatvan százaléka lefújná az olimpiát 350 ezer aláírással benyújtották a szervezőkhöz az olimpia ellenes petíciót.

Az elmúlt hetekben megugrott a koronavírus-fertőzések száma Tokióban, több kerületben is a kórházi férőhelyek hiányával küzdenek. Az egészségügyi szervezetek harmadfokú vészhelyzet elrendelését sürgetik, és felhívják a figyelmet arra, hogy a nyári hőségben megugorhat a halálesetek száma.

Japánban a világ átlagához képest alacsony a koronavírussal fertőzöttek aránya (a hétfői adatok szerint 3680 az aktív fertőzött Japánban, a súlyos esetek száma 1235, ami az eddigi legmagasabb érték a koronavírus-járvány kezdete óta), de attól tartanak, hogy az olimpia alatt külföldről érkezők ezt megváltoztatják. Sok kritika éri az ország vezetőségét amiatt is, ahogy az oltásprogramot kezeli, a 126 milliós lakosságnak eddig csupán a 3.5 százaléka kapott vakcinát. 

A múlt héten több nagyvárosban, köztük Tokióban kiterjesztették a járványügyi vészhelyzetet, emiatt a bárok, éttermek és minden olyan létesítmény, amelyben alkoholt szolgálnak fel, zárva tartanak.

Külföldi nézők és külföldi önkéntesek nem utazhatnak az olimpiára, de ezek az intézkedések sem enyhítették a játékok megrendezése miatti aggodalmat országszerte.

Az olimpia július 23-án kezdődik és augusztus 8-ig tart.

Kapcsolódók

Kimaradt?