Tokió 2020: Mao-jelvényt viseltek a dobogón a kínai pályakerékpárosok

Fotó: Agerpres/EPAA pályakerékpárban aranyérmes kínai Pao San-csü és Csung Tien-si országuk korábbi vezetőjének, Mao Ce-tungnak a jelvényét viselte a tokiói olimpia hétfői éremátadó ünnepségén.

A női csapatsprintben győztes duó által viselt jelvények Kínában fél évszázada megszokottak, ám lehetséges, hogy viselésükkel a sportolók megsértették Olimpiai Charta 50. cikkelyét.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) egyébként a múlt hónapban enyhítette az 50. cikkelyt, hogy bizonyos gesztusok - például a térdelés - lehetővé váljanak, ha a sportolók azokat a verseny megszakítása nélkül és a riválisok tiszteletben tartásával mutatják be.

A dobogón folytatott politizálás azonban továbbra is tilos, ezért a NOB-ot is értesítették a kínaiak jelvényéről.

A NOB hétfőn közölte: vizsgálják azt a gesztust, amelyet Raven Saunders amerikai atléta tett a dobogón, miután vasárnap este ezüstérmet szerzett súlylökésben. Saunders X-alakban a feje fölé emelte a karját, amiről később jelezte, hogy az elnyomottak támogatását fejezte ki vele. Az Egyesült Államok Olimpiai és Paralimpiai Bizottsága (USOPC) később azt állította, hogy a gesztus nem sértette meg a szabályokat, mivel "békés megnyilvánulás volt a faji és társadalmi igazságosság támogatására", amivel tiszteletben tartotta versenytársait.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?