Tokió 2020: 18 fős kerettel vág neki az olimpiai felkészülésnek a magyar női vízilabda-válogatott

Bíró Attila, a női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya 18 fős olimpiai keretet hirdetett, ebből jelöli majd ki a Tokióba utazó csapatát.

A magyar szövetség honlapjának közlése szerint a felkészülés jövő hétfőn kezdődik a Margitszigeten, majd Kaliforniában a világ legjobbjával készül együtt a válogatott. Az amerikai csapattal hivatalos mérkőzéseket is játszik, melyeket az ESPN élőben közvetít. A folytatásban szerepel még a programban athéni világliga Szuperdöntő, a hazai SEAT Kupa és japán edzőtábor.

A női válogatott olimpiai kerete:
kapusok: Gangl Edina (UVSE), Kasó Orsolya (FTC), Magyari Alda (Dunaújváros)
mezőnyjátékosok: Antal Dóra (UVSE), Faragó Kamilla (UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Horváth Brigitta (Dunaújváros), Illés Anna (FTC), Keszthelyi Rita (UVSE), Leimeter Dóra (BVSC), Máté Zsuzsanna (FTC), Parkes Rebecca (UVSE), Rybanska Natasa (UVSE), Szilágyi Dorottya (Dunaújváros), Szücs Gabriella (UVSE), Vályi Vanda (FTC)

A 18-as keretből kerül ki a tokiói csapat, 13 játékost lehet majd nevezni a játékokra, közülük 12-t lehet beírni egy-egy mérkőzésre.

A kapitány kifejtette: nagyon bízik abban, hogy a sérültek rendbejönnek, Parkes Rebecca a bordatörése és Gurisatti Gréta az ujjtörése után a válogatottban teljes értékű játékosként küzdhet az olimpiai csapatba kerülésért. Már csak azért is, mert határozottan kijelentette: "A csapatkijelölés szempontjából kiemelt amerikai edzőtáborba csak azok utazhatnak, akik tudnak játszani, hiszen kint mindenkinek bizonyítania kell, a kapu mögött lábtempózó játékos nem lesz, a sérült itthon gyógyulhat. Bízom benne, hogy mindenki rendben lesz."

Fotó: MTIA waterpolo.hu kiemeli, hogy a névsor állandóságra utal, az elmúlt időszak kerete megegyezik a mostanival, csupán egy plusz név található benne: az UVSE-ben jó teljesítményt nyújtó Faragó Kamilla érdemelte ki a kapitánytól a meghívót. „Rövid pihenő után 10-én kezdjük a munkát a Margitszigeten. Minden idők leghosszabb, zsúfolt klubszezonja volt ez, de a játékosok profik, tudják, hosszabb szünetet nem szabad beiktatni" - mondta a honlapnak Bíró Attila, aki kiemelte, hogy a keret és a stáb minden tagja be van már oltva, így a másfél hetes hazai turnus után Kaliforniába utaznak, ugyanis a riói olimpia előtti időszakhoz hasonlóan lehetőségük nyílik a világ legjobbjával együtt készülni.

„Ez hatalmas elismerés számunkra, hiszen a többi európai rivális szívesen lenne a helyünkben, de az amerikaiak ezúttal is bennünket látnak vendégül. Ez köszönhető egyrészt a jó kapcsolatnak, másrészt a csapat erejének. A rangot tovább emeli, egyúttal a felkészülésünket segíti, hogy három vagy négy hivatalos mérkőzést vívunk majd a házigazdával, melyeket a felettébb rangos amerikai ESPN televíziós csatorna élőben közvetít majd" - tette hozzá. A szakvezető úgy véli, hasznos lesz a világliga athéni Szuperdöntője is, amelyen hat nap alatt hat mérkőzéssel extrém terhelést kapnak a játékosok. „Az ezt követő, még szervezés alatt álló SEAT Kupán már az olimpiai csapat játszik, azaz addig lesz lehetőségük bizonyítani a játékosoknak, hogy helyük van a tokiói csapatban. A japán edzőtáborban lesz majd a tervek szerint a finomhangolás" - mondta Bíró Attila.

A magyar női válogatott a címvédő Egyesült Államok, valamint Oroszország, Kína és Japán csapatával szerepel egy csoportban az olimpián.

A válogatott felkészülési programja

  • május 10-20. - edzések, Margitsziget
  • május 21.-június 5. - edzőtábor, Egyesült Államok
  • június 7-13. - edzések Margitsziget
  • június 13-21. - világliga Szuperdöntő, Athén
  • június 22.-július 8. - edzések Margitsziget
  • július 9-11. - SEAT Kupa, Margitsziget
  • július 14. - indulás a japán edzőtáborba
  • július 26. - rajt az olimpián Oroszország ellen
16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?