Simona Halep idei legfontosabb célkitűzése az olimpiai éremszerzés

Az év első Grand Slam-tornájára készülő Simona Haleppel annak apropóján készített terjedelmes interjút a WTA Insider, hogy a konstancai lány 2014 óta, sorozatban 346 hete állandó tagja a WTA Top 10-nek.

Amint a WTA honlapján megjegyzik, Simona Halep ezzel a teljesítményével  minden idők 8. legjobbjának számít a női teniszezők rangsorában, előtte csak Martina Navratilova, Chris Evert, Steffi Graf, Gabriela Sabatini, Pam Shriver, Arantxa Sanchez-Vicario és Hana Mandlikova áll. Fotó: wtatennis.com

Az örökrangsorban előtte állók már mind visszavonultak, a jelenleg is aktív sportolók közül Karolina Pliskova (209 hét) és Elina Svitolina (173 hét) áll a legközelebb Halephez ebben a tekintetben.

„Ez óriási megtiszteltetés” – fogadta a WTA Insider gratulációját Simona Halep, aki a héten még Adelaide-ben tölti karanténidőszakát a jövő héten kezdődő Australian Open előtt. „Egész nap, lehet, hogy egész héten mosolyogni fogok” – folytatta a 29 éves konstancai lány.

2013 hozta meg az áttörést

A WTA Insider emlékeztet, hogy Halep számára a 2013-as év hozta meg az áttörést, amikor az akkor még csak 21 éves román sportoló karrierje első tornáját megnyerte. Az év végéig további öt tornán diadalmaskodott, így aztán senkit se lepett meg, hogy 2014. január 27-én bekerült a Top 10-be. Az azóta eltelt 7 év mindegyikében volt első vagy második a ranglistán, és az évet sosem zárta az 5. helyén alacsonyabb pozícióban. Ez utóbbi tekintetben csak Steffi Graf előzi meg, aki 1986-1996 között tizenegy éven keresztül zárta a szezont a legjobb öt között. Halepnek összesen 22 tornagyőzelme van – többek között két Grand Slam: Roland Garros (2018) és Wimbledon (2019).

„Sosem az volt a célom, hogy megnyerjek egy tornát, vagy egy Grand Slam-címet. Természetesen minden teniszező szeretne a négy nagy torna valamelyikén diadalmaskodni. Én is nagyon küzdöttem ezért. Ahogyan azért is, hogy világelső legyek. De ezek mind összefüggenek, együtt járnak. Szerintem ezért tudtam ilyen hosszú ideig Top 10-es játékos maradni” – magyarázta sikere titkát Simona Halep. A kitartó forma egyik eredménye, hogy a román lány az elmúlt hét évben 30 WTA-tornán jutott el a döntőig - ez abszolút rekordnak számít- , mögötte Karolina Pliskova és Serena Williams áll 29, illetve 23 döntős szerepléssel.

„Játékosként arra törekszem, hogy minden mérkőzést megnyerjek, nem csak a nagy tornákon vagy a Grand Slameken. Minden nap, az edzéseken is. 14 éves korom óta csak a teniszre koncentrálok” – mondta Halep. Hozzátette: a tökéletességre törekszik, de tudatában van annak, hogy ezt nem lehet elérni. Ezért el tudja fogadni, hogy nem tökéletes a játéka, de megpróbál minél közelebb kerülni a tökéletességhez. 

Jók a körülmények Adelaide-ben

A WTA Insider megkérdezte Halepet az ausztrál hatóságok által bevezetett szigorú intézkedésekkel kapcsolatban is. „Adelaide-ben nagyon jók a körülmények. Talán kicsit nehezebb, mint a COVID-időszak előtt volt, mert akkor egész nap a pályán lehettünk, nem csak 5 órát gyakorolhattunk. De mindannyian tudtunk a megszorításokról, ezeket elfogadtuk. Elég stresszes volt az ideutazásunk, ugyanis tudtunk arról, hogy ha a minket Ausztráliába szállító különgépen akár csak egy személynek is pozitív lesz a koronavírus-tesztje, akkor mindenki szigorú 14 napos szobafogságba kerül. Szerencsések, nagyon szerencsések voltunk, hogy minden teszt negatív lett, és a 14 napos karantént normálisabb körülmények között tölthetjük el” – fogalmazott. 

Mint elmondta, a tavalyi szezon vége után hosszabb (kényszer)pihenőt tartott, hiszen novemberben elkapta a koronavírust. Enyhe lefolyású volt nála a betegség, és az utólagos vizsgálatok is azt mutatták ki, hogy a vírus sem a tüdejét, sem pedig a szívét nem támadta meg.

A konstancai lány szerint még jól is jött a pihenő a testének, ugyanis 10 éve folyamatosan edz vagy versenyez. „Ilyen hosszú szünet után nehéz lesz a visszatérés, de ezzel nem csak én vagyok így. Mindenesetre a hangulatom jó, a testem felfrissült. Alig várom, hogy elkezdődjön az év” – tette hozzá.

A WTA Insider riportere emlékeztette Halepet, hogy a 2020-as évet nagyon jól indította, az Australian Openen elődöntőt játszott, majd Dubajban megnyerte a tornát, mielőtt a koronavírus miatt leállt a sportág. Az újraindulás után 17 mérkőzéses győzelmi sorozatot produkált a szezon vége előtt. „Igen, ez nagyon biztató számomra, bár hónapok teltek el az utolsó mérkőzésem óta. Ugyanakkor arról se feledkezzünk meg, hogy mindenki kipihenten, sikerre éhesen tér vissza, a verseny emiatt sokkal kiélezettebb lesz” – mondta Halep.

Olimpiai érmet szeretne Tokióból

A 29 éves konstancai teniszező elmondta, ugyanazzal a győzni akarással vág neki mindegyik tornának, nem rangsorolja őket fejben. „Soha nem tudhatod, hogy mi lesz a következő héten, arra kell koncentrálni, ami az épp aktuális héten történik. A tavalyi év megtanított arra, hogy minden napnak külön kell örülni” - fogalmazott. Mindemellett elismerte, hogy az idei év legfontosabb célkitűzése számára, hogy a tokiói nyári olimpiai játékokon érmet szerezzen. 

Kapcsolódók

Kimaradt?