Sakkolimpia és Forma-1-es nagydíj sem lesz idén Oroszországban

Előbbi júliusban kezdődött volna, utóbbi szeptemberre volt kiírva.

A Formula 1-es autós gyorsasági világbajnokság szervezői közleményben jelezték, hogy „a jelenlegi körülmények között lehetetlen megrendezni idén szeptemberben az Orosz Nagydíjat Szocsiban”.A sportélet is megszenvedi a háborút | Fotó: Facebook/F1

Az F1 vezetése a közleményében emlékeztetett arra, hogy a versenysorozat világszerte számos országba látogat el, „azzal a pozitív szándékkal, hogy egyesítse az embereket és a nemzeteket”.

Szomorúan figyeljük az Ukrajnában zajló eseményeket és reménykedünk a jelenlegi helyzet gyors és békés rendezésében” írták a közleményben, amely szerint csütörtök este a nemzetközi szövetség (FIA), az F1 vezetése és a csapatok képviselői abban állapodtak meg, hogy a mostani helyzetben nem lehet megrendezni a szeptember 25-re kiírt Orosz Nagydíjat Szocsiban.

A Formula–1-es idény március 20-án kezdődik Bahreinben.

Hasonlóan látja a helyzetet a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) Tanácsa is, mely úgy döntött, hogy a 44. sakkolimpiát, beleértve a fogyatékkal élők versenyét és a FIDE Kongresszust is, nem rendezi meg Oroszországban. „A FIDE minden tőle telhetőt megtesz, hogy találjon egy másik helyet, ahol meg lehet szervezni az olimpiát, és kellő időben tájékoztatást ad a 2022-es Kongresszus helyéről és idejéről is” áll a szervezet által kiadott közleményben.

A 44. sakkolimpiára eredetileg július 26. és augusztus 8. között került volna sor Moszkvában. Bár a hivatalos közlemény nem indokolja meg a változtatást, egyértelmű, hogy az orosz–ukrán háború áll a döntés hátterében. A FIDE csütörtökön jelentette be, hogy a kialakult geopolitikai helyzet miatt átgondolja az összes, Oroszországba tervezett sakkeseményt.

A FIDE 2018 óta nem tudott sakkolimpiát rendezni. 2020-ban Minszk adott volna otthont az eseménynek, de a jogot aztán Hanti-Manszijszk, majd Moszkva kapta meg. Az orosz fővárosban viszont a koronavírus-járvány miatt nem tudtak sakkozni, így a sportág legnagyobb fesztiválját idénre halasztották.

A vizes sportágak európai szövetsége (LEN) szintén bejelentette, semmilyen versenyt és mérkőzést nem rendez Oroszországban. A LEN pénteki sajtóközleménye szerint az Oroszországba tervezett összes versenyt elhalasztják később kijelölendő időpontra és helyszínre. Ez érinti a női vízilabda Euroliga egyik negyeddöntőjét is, a Dinamo Uralocska ugyanis szombaton Cseljabinszkban fogadná az olasz Plebiscito Padova csapatát a párharc visszavágóján.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?