Rögbi-vb: négy kontinens képviselői jutottak az elődöntőbe

Fotó: rugbyworldcup.comAnglia és Dél-Afrika jutott be a rögbi világbajnokság elődöntőjébe, miután vasárnap szoros, pazar célokat felvonultató csatában legyőzte a Fidzsi-szigetek, illetve a házigazda Franciaország válogatottját. Másik ágon Argentína és Új-Zéland küzd meg a döntőbe jutásért.

Korai francia célra korai dél-afrikai cél volt a válasz. A címvédő Damian de Allende végigfutásával a címvédő vezetést is átvette, de a Springboks nem sokáig örülhetett, mert Peato Mauvaka is átrobogott az alapvonalon.

Francia labdavesztésből Cheslin Kolbe újra Dél-Afrikát juttatta előnyhöz, csakhogy a remek Baille is célba ért, ezen az estén immár másodszor, és a játékrész végén Thomas Ramos – aki korábban elrontott egy jutalomrúgást és egy büntetőt is – egy tökéletes büntetővel a házigazdákat juttatta félidei előnyhöz (22–19).

A franciák tízperces emberelőnnyel kezdhették a második játékrészt, de nem tudták pontokra váltani, mígnem az ellenfél kiegészülése után Ramos büntetője megtörte a pontcsendet. Hattal vezettek a franciák, ám érezhető volt, hogy nem ennyi lesz a vége.

És a bivalyerős dél-afrikaiak tartogattak is még egy áttörést: a félidő eleji sárga lappal csapatát nehéz helyzetbe hozó Eben Etzebeth minden erejét mozgósítva, a végén már három franciát cipelve betört a célterületre!

Handre Pollard a jutalomrúgással a vezetést is megszerezte, majd – a saját térfeléről! – kihasznált egy büntető rúgást is, és innen már nem tudtak fordítani a franciák, megtörhetetlen volt a dél-afrikai védelem.

A délutáni negyeddöntőben Anglia Manu Tuilagi és Joe Marchant céljaival elhúztak 15–3-ra, amikor jött a fidzsi válasz. Viliame Mata emberhátrányban futott át, de Owen Farrell két büntetőjével az angolok 24-6-ra mentek.

Az angolok ezután biztonsági játékra rendezkedtek be, ami megbosszulta magát, előbb Peni Ravai talált lyukat az angol védőfalon, hamarosan Vilimoni Botitu is a célterületre jutott a labdával, Simione Kuruvoli mindkét jutalomrúgást a helyére küldte – és máris 24–24 volt az eredmény.

A pofonból feleszmélő angol válogatottat Farrell remek rúgótechnikája mentette meg, előbb bevarrt egy dropgólt, majd értékesített egy büntetőt is (30–24).

A fidzsiek elkeseredetten támadtak az utolsó percekben, de az angol védelem állta a sarat.

Rögbi-vb, negyeddöntők
Anglia–Fidzsi-szigetek 30–24 (21–10)
Franciaország–Dél-Afrika 28–29 (22–19)
Wales–Argentína 17–29 (10–6)
Írország–Új-Zéland 24–28 (17–18)

Az elődöntők
  • Argentína–Új-Zéland (Október 20., péntek, 22:00, Saint-Denis)
  • Anglia–Dél-Afrika (Október 21., szombat, 22:00, Saint-Denis)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?