Rögbi-vb: kezd fárasztó lenni azt nézni, ahogy a szegény románokat szétzúzzák

Fotó: rugbyworldcup.comKezd fárasztó lenni azt nézni, ahogy a szegény románokat szétzúzzák – így foglalhatnánk össze a nemzetközi sajtóban megjelent írásokat azt követően, hogy a Franciaországban megrendezett rögbi világbajnokság A-csoportjába osztott Tölgyek harmadik összecsapásukon is megsemmisítő vereséget szenvedtek. Most Skócia válogatottja leckéztette meg Apjok Jenő tanítványait, a 84-0-s végeredmény magáért beszél.

„Szétzúzták őket, kategorikusan alulmaradtak” – írta a Guardian, „szegény románoknak már csak egy meccsük maradt, hogy megmentsék a becsületüket” – toldotta meg a L'Equipe. „Kezd egy kicsit fárasztó lenni: az első negyedóra után elpárolog a feszültség. Egy óra egyirányú játék után pedig azon tűnődik az ember, vajon eléri-e az ellenfél a százpontos határt” – vonta le a megsemmisítő konklúziót a BBC azt követően, hogy Skócia 84-0-s győzelmet aratott Románia felett a franciaországi rendezésű rögbi világbajnokság A-csoportjának 3. fordulójában. A Le Figaro megjegyezte a románok kirívó fegyelmezetlenségét, akik 10 perc alatt három sárga lapot is kaptak. Robert Irimescu, Valentin Rosu és Marius Simionescu több percre emberhátrányban hagyta csapattársait.

A Tölgyek teljesítménye amúgy fokozatosan romlik a torna kezdete óta. Az első mérkőzésen még ők érték el az első célt a világranglistát vezető Írország ellen, igaz utána a Zöldek 82 pontot pakoltak az eredményjelző táblára. Következtek a világbajnok dél-afrikaiak, akik nem kegyelmeztek, 76-0-ra ütötték ki a román válogatottat. A hétvégén a világranglistán „csak” 5. helyezett skótok erősen tartalékosan is felülmúlták az íreket és a dél-afrikaiakat, a 84-0-s végeredmény magáért beszél.

A román válogatott amúgy „készült” ezekre a vereségekre, már a torna előtt kitűzött céljuk az volt, hogy a csoportkör utolsó fordulójában Tonga ellen „megmentsék becsületüket”. Erre a mérkőzésre október 8-án kerül sor.

A román válogatottat vezető Apjok Jenő szerint le kell vonni a fájó következtetéseket a három nagyarányú vereség után. „A játékosoknak profibbnak kell lenniük, és többet kell dolgozniuk, hogy fizikálisan is fel tudjuk venni a harcot az ellenfelekkel. Ha ez a probléma megoldódik, akkor minden téren fejlődni fogunk” – fogalmazott a nagybányai magyar szakember.

Románia eddig egy kivétellel minden rögbi-vb-n részt vett, ahol csak az 1995-ös és 2011-es tornán nem sikerült meccset nyernie.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?