Rendőrök vitték el Josep Maria Bartomeut, a Barcelona volt elnökét

Hétfő reggel letartóztatták a Barcelona futballklub éléről októberben lemondott Josep Maria Bartomeut.

A katalán klub korábbi elnöke mellett őrizetbe vették Óscar Graut, az FC Barcelona elnök-vezérigazgatóját, illetve a jogi ügyekért felelős Román Gómez Pontít is. A rendőrség az úgynevezett Barcagete-botrány ügyében indított nyomozás során jutott el a klubvezetőkhöz, de hétfőn a Barcelona székházának irodáit is megszállták. Fotó: Agerpres/EPAA katalán rendőrség ugyanakkor csak a házkutatás és a több letartóztatás tényét erősítette meg, arról nem nyilatkoztak, kiket tartóztattak le.

A Barcagate még 2020 februárjában robbant ki, amikor kiderült, hogy a klubtól október 27-én távozott Bartomeu a vezetése alatt felbérelt egy médiacéget, amely a közösségi médiában próbálta meg lejáratni azokat, akik a klubvezetést kritizálták. A célpontok között a klub több játékosa, így a legnagyobb sztárjuk, Lionel Messi is ott volt.

A megbízást ráadásul a klub jogi és pénzügyi ellenőrzőszerveit megkerülve, teljes titoktartásban adták ki az I3 Ventures nevű cégnek. A botrány első hullámában a klubvezetés több tagja távozott, de az akkori elnök Bartomeu egészen október végéig húzta.

A letartóztatás és házkutatás időzítése érdekes lehet abból a szempontból, hogy a Barcelonánál vasárnap tartanak majd tisztújító elnökválasztást.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?