Pörgés helyett pangás a székelyudvarhelyi műjégpályán

Az új hűtőrendszernek köszönhetően már október 15-én megnyitotta kapuit a székelyudvarhelyi fedett korcsolyapálya, csakhogy az október végi adatok szerint a udvarhelyiek 70 százaléka továbbra sem hajlandó beoltatni magát, eme döntésükkel pedig automatikusan kizárják magukat azon személyek sorából, akik hódolhatnak a korcsolyázás örömeinek.

Fotó: Csedő AttilaA székelyudvarhelyi városvezetés Szerethető Udvarhely elnevezésű, a 2017-2020-as időszakra érvényes városfejlesztési koncepciójában a sportot érintő fejezeténél több nagyszabású infrakstrukturális beruházás is szerepelt: túra– és bringaútak kialakítása a város körül, egy új multifunkcionális sportterem építése, sportolásra is alkalmas fedett uszoda építése és egy fedett korcsolyapálya építése. Máig ezekből mindössze egy vált valóra, pontosabban a meglévő korcsolyapálya befedését sikerült megvalósítani. A sokat vitatott, több éves halasztás megért projekt kivitelezése csak idén fejeződött be, ezzel pedig új korszak kezdődött az udvarhelyi korcsolyázás történelmében.

Székelyudvarhely sétatere, a mai városi park 1904-ben létesült, az első sétatéri korcsolyapályát és a korcsolyaegylet által épített pavilont (amelyet Haberstumpf Károly építész tervezett és épített) még abban az évben, december 8-án nyitották meg. Azóta – egészen 2019 decemberéig - a jégpálya nyitva tartása és jegének minősége nagyban függött az időjárástól.

A 2016-os helyhatósági választásokat elnyerő koalíciós városvezetés megválasztása óta ígérte a jégpálya befödését, és ezáltal a korcsolyaszezon meghosszabbítását. Három év kellett ahhoz, hogy az immár fedett jégpálya 2019. decemberében megnyithassa kapuit. A 4,76 millió lejes összköltségű beruházásból ekkor még hiányzott az úgynevezett chiller (folyadékhűtő), a kivitelezési szerződés ennek a berendezésnek a felszerelését is tartalmazta, de beszerzésére akkor még nem volt anyagi forrás. A városvezetés idei költségvetésében különített el erre a célra 800 ezer lejt, az új hűtőberendezést a nyár folyamán szerezték be.

Az első szezon még sikeres volt

A létesítmény első szezonja, annak ellenére, hogy az éppen kitörő koronavírus-járvány miatt csonkára sikerült, rendkívül népszerűnek bizonyult. A 2020-as márciusi kényszerbezárásig több mint 32 ezren, összesen 17 850 gyerek, 14 208 felnőtt váltott belépőt, az összbevétel 213 498 lej volt.

A második, 2020-2021-es szezont sajnos ellehetetlenítette a járvány, a Korisuli programot ugyan sikerült elindítani, a jégkorongozók is használhatták a létesítmény jegét, a nagyközönség számára azonban többszöri halasztás után sem sikerült lehetővé tenni a szabad korcsolyázást. Ettől függetlenül a létesítmény fenntartásának számláit fizetni kellett, Zörgő Noémi, a polgármesteri hivatal sajtószóvivője elmondta, hogy az elmúlt szezonban a jégpálya működtetésére összesen 308 950 lejt költöttek, amelyből a gáz- és villanyszámlákat, az előkészítési munkálatokat, a jégkészítést és -karbantartást fizették ki.

„Pályabérlés” egy belépő áráért

Idén, az új hűtőberendezésnek köszönhetően a korábbi évekhez képest hetekkel korábban, már október 15-én megnyította kapuit a létesítmény, a jégen siklás szerelmesei mégsem tolonganak, hogy jegyet váltsanak. A jelenleg érvényben lévő járványügyi szabályozások szerint ugyanis a belépéshez a 12 éven felülieknek kötelező a QR-kódos védettségi igazolás felmutatása. A városban pedig igen alacsony az átoltottság, az október végi adatok szerint a udvarhelyiek 70 százaléka továbbra sem hajlandó beoltatni magát, eme döntésükkel pedig automatikusan kizárják magukat azon személyek sorából, akik hódolhatnak a korcsolyázás örömeinek.

A műjégpálya használata 5 év alatt ingyenes, 5 és 18 év között, valamint nyugdíjasoknak 6 lej alkalmanként, felnőtteknek 10 lej.

A 10 fő feletti csoportoknak hétköznaponként 12 és 16 óra között 50%-os kedvezmény jár, és óránként 200 lejért lehetőség van pályabérlésre is. Utóbbi lehetőség azonban fölösleges költekezésnek bizonyulhat, hiszen a fölöttébb alacsony látogatottság miatt egy egyszerű belépőjegy vásárlásával is az az érzése támad a látogatónak, hogy övé az egész városi jégpálya.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?