Peking 2022: Szlovákia szétlövéssel jutott elődöntőbe az amerikaiak ellen

Elsőként a szlovák férfi jégkorong-válogatott jutott elődöntőbe a pekingi olimpián, miután a szerdai negyeddöntőben büntetőkkel 3-2-re legyőzte a csoport alapszakaszt megnyerő amerikai csapatot. A második elődöntőben az oroszok hozták a kötelezőt, és 3-1-re legyőzték Dániát.

A 14 egyetemistával felálló amerikaiak - miután hibátlan mérleggel kvartettjük élén zártak - nagy iramban kezdtek, ám a rivális túlélte a kezdeti nehézségeket, és a 17 éves Juraj Slafkovsky révén vezetést szerzett. A finn Turku fiataljának ez már az ötödik gólja volt a tornán, amivel éllovas. A tengerentúliak így is lendületben maradtak, és még az első szünet előtt egyenlítettek.

A szlovákok - akik kedden az előző olimpián ezüstérmes németeket búcsúztatták - a 29. percben nem értek vissza védekezni, és ezt Sam Hentges használta ki.

Az európai együttes 43.7 másodperccel a találkozó vége előtt egyenlített Marek Hrivik révén. A hosszabbításban bár sok volt a helyzet, gól nem esett, a rávezetésekben pedig Peter Celarik gólja döntött.

A szlovák válogatott a pénteki elődöntőben a svéd-kanadai párharc továbbjutójával találkoznak.

Eredmény, férfiak, negyeddöntő:
Szlovákia-Egyesült Államok 3-2 (1-1, 0-1, 1-0, 1-0), büntetők után
Orosz Olimpiai Bizottság-Dánia 3-1
Finnország-Svájc (szerda, 10:40)
Svédország-Kanada (szerda, 15: 30)

Kapcsolódók

Kimaradt?