Peking 2022: Észak-Korea nem vesz részt a téli olimpián

Fotó: insidethegames.bizA Koreai NDK sportolói nem indulnak a februári pekingi téli olimpián.Távolmaradásáról Észak-Korea levélben értesítette a kínai illetékeseket, okként „az ellenséges erők fellépését és a járványt” jelölve meg.

A phenjani  magyarázat szerint „az Egyesült Államok és az irányítása alatt álló erők egyre nyíltabban lépnek fel Kína ellen az olimpia sikeres megnyitásának megakadályozása céljával, emiatt nem vehetünk részt a játékokon” – áll a pekingi szervezőknek küldött KNDK-állásfoglalásban, amelyben egyszersmind leszögezik, hogy „teljes mértékben támogatjuk a kínai elvtársakat abban a munkában, amelyet egy csodálatos olimpiai fesztivál megszervezése érdekében végeznek.”

A Koreai NDK nem vett részt a 2021-es tokiói nyári olimpián sem.

Az idei téli ötkarikás játékokat február 4. és 20. között rendezik meg a kínai fővárosban. December 6-án az Egyesült Államok bejelentette a pekingi olimpia diplomáciai bojkottját, ami azt jelenti, hogy állami tisztségviselők nem utaznak Kínába, ugyanakkor amerikai sportolók részt vesznek a kínai havas-jeges versenyeken. A bojkottkezdeményezéshez, amelyet az emberi jogok súlyos kínai megsértésére hivatkozva indított el Washington, mások mellett Ausztrália, Nagy-Britannia és Kanada csatlakozott.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?