Paralimpia: a 11. helyen zárta első versenyszámát Novák Eduárd – úgy érzi, jól teljesített

„Nem vagyok egy sprinter, úgy érzem, jól teljesítettem, én meg vagyok elégedve az eredménnyel” – értékelte a paralimpiai játékok kerékpáros versenyén elért eredményét Novák Károly Eduárd. A sportoló-politikus a 11. helyen végzett a pályakerékpárosok C4-C5 kategóriájának 1 km-es futamán.

„11. hely. 1:06,918. A szerencseszámom és a személyes rekordom ebben a versenyszámban, ami nem tartozik igazán a kedvenceim közé és ahol két kategóriát is egyesítettek, a C4-et és C5-öt. Mindezek ellenére és úgy, hogy nem vagyok egy sprinter, úgy érzem, jól teljesítettem, én meg vagyok elégedve az eredménnyel” – írta a versenyszámot követően Novák Eduárd, Románia ifjúsági és sportminisztere.Fotók forrása: Novák Eduárd Facebook-oldala

„A 11. hely egy olyan futamban, ahol egy világ- és paralimpiai rekordot is döntöttek, számomra öröm és motiváció” – tette hozzá a versenyző, aki máris a következő megmérettetésre fókuszál.

„Most a holnapi próbára összpontosítok, arra, amelyben Londonban aranyat nyertem, és ahol csak a C4-es kategóriával fogok versenyezni” – írta közösségimédia-oldalán Novák.

Az első versenyszámot bemelegítőnek tekintette

A sportoló pénteken romániai idő szerint hajnalban 4.36–05.04 óra között a 4000 méteres egyéni üldözőverseny kvalifikációs szakaszán küzd meg (C4-es kategória). 9.15–9.30 óra között ugyanennek a versenyszámnak a döntőjét rendezik. Novák egy korábbi élő bejelentkezésben megosztotta követőivel, hogy az ő versenyszámának a 4 km-es próbát tartja, ezen komoly eredményre számít, a csütörtökit inkább bemelegítőnek tekintette, hiszen ez elsősorban sprintereknek szól.

Augusztus 31-én, kedden 7.30–10.15 óra között egyenkénti indítású időfutamot (C4-es kategória) tartanak, majd szeptember 3-án, pénteken 3.30–5.42 között zajlik a mezőnyverseny (C4-5-ös kategória).

A paralimpiai játékokon hét sportoló képviseli Romániát, és három érem megszerzése a cél – nyilatkozta korábban az Országos Paralimpiai Bizottság alelnöke, Ciprian Anton. Romániának asztaliteniszben (Bobi Simion), dzsúdóban (Alex Bologa), atlétikában (Octavian Tucaliuc és Tabita Vulturar), íjászatban (Eugen Pătru) és kerékpározásban (Novák Károly Eduárd és Eduard Moescu) lesz képviselője a paralimpián.

Romániának eddig négy érmet sikerült szereznie a paralimpiákon, ezek közül hármat Novák Károly Eduárd jelenlegi ifjúsági és sportminiszter révén, aki 2012-ben egy arany- és egy ezüstéremmel tért haza Londonból, négy évvel korábban pedig ezüstérmet nyert Pekingben. Alex Bologa dzsúdós bronzérmes lett a 2016-os riói olimpián.

Kapcsolódók

Kimaradt?