Norvégia világelső az egy főre jutó olimpiai aranyak listáján

A pekingi téli olimpián és a tavaly nyári tokiói ötkarikás játékokon szerzett aranyérmek együttes számát tekintve lakosságarányosan Norvégia bizonyult a legjobbnak az országok medálversenyében - írta az insidethegames.biz az oslói VG című lap számításaira hivatkozva.

Az északi ország sportolói rekordmennyiségű, az éremtáblázaton első helyet biztosító 16 aranyat nyertek a vasárnap zárult kínai havas-jeges játékokon, a japán fővárosban pedig négyet gyűjtöttek a legfényesebb medálból, s az összesen húsz arannyal, egy főre vetítve a teljes kollekciót, Norvégia minden más nemzetet megelőzött.

„Az elmúlt 209 napban szerzett 20 arany a norvég történelem legsikeresebb korszakát jelenti a sportban" - írta a norvég újság, kiemelve, hogy 5,4 millió lakosú országuk magabiztosan került a lista élére. A második helyet a 10,4 milliós népességű Svédország foglalja el 11 elsőségével (8 arany Pekingben, 3 Tokióban), és a 17,4 millió lakosú Hollandiáé a harmadik pozíció 18 arannyal (8 plusz 10).

A 9,7 milliós Magyarország versenyzői a 2021-es tokiói olimpián - a 7-7 ezüst és bronz mellé - 6 aranyat gyűjtöttek, ami a 15. helyhez volt elegendő az éremtáblázaton, míg Pekingben egy arany és két bronz volt a termés, amivel a magyar csapat a téli olimpia 20. helyén végzett.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?