Műtüdő mentheti meg a koronavírusos Csollány Szilveszter életét

Az 51 éves egykori tornászt, Csollány Szilvesztert december 3-án tüdőgyulladással szállították kórházba és lélegeztetőgépre került. A Blikk információi szerint egy modern eljárásnak köszönhetően menthetik meg az orvosok az életét.

Csollány Szilveszterről továbbra sem árult el részleteket a családja, de az olimpiai bajnok tornász állapota súlyos. A Blikk megírta, hogy létezik egy olyan különleges lélegeztetőgép, amellyel a fiatalabb, súlyos állapotban lévő koronavírusos betegeket tarthatják életben. Az ECMO, vagyis extrakorporális membránoxigenizáció tulajdonképpen egy műtüdőeljárás, amely a beteg testén kívül végzi el a vörösvértestek mesterséges oxigénellátását és a szén-dioxid eltávolítását. Ez a beavatkozás nagyon megterhelő, hiszen a szerkezet folyamatosan forgatja a beteg vérét, átvéve a tüdő és a szív szerepét. Idősebb páciensnél nem is alkalmazható" - magyarázta egy szakorvos.

A lélegeztetőgép nem gyógyítja a koronavírus-fertőzést, csak az életfunkciókat tartja fenn. A szakorvos azt is elárulta, hogy az ECMO-kezelésekkel a tüdőgyulladás gyógyulása jóval tovább elhúzódhat, mint egyéb esetekben, tehát egy hét helyett akár több hónapról is szó lehet.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?