banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_30Cewl4A_Copy of 1_300x250.gif

Megbüntette a CNCD a Petrolul Ploiești csapatát a bozgorozó ultrák miatt

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat panasza alapján ötezer lejes bírságot szabott ki az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) a FC Petrolul Ploiești csapatának a Román Kupa negyeddöntőjén tanúsított magyarellenesség miatt.

Mint ismeretes, 2020. március 4-én a Prahova megyei Ilie Oană Stadionban megtartott mérkőzésen a Sepsi OSK 1–0 arányban legyőzte a FC Petrolul Ploiești csapatát, így bejutva a Román Kupa elődöntőjébe. A játszma során a hazai pályán játszó együttes szurkolótábora Magyarország-ellenes obszcén bekiabálásokkal „bozgorozással” és a „Kifele a magyarokkal az országból” rigmusok bekiabálásával, valamint öngyújtók és pénzérmék bedobálásával szakították félbe a mérkőzést.

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálatnak írt válaszában a CNCD kiemeli, a román szurkolók xenofób megnyilvánulásukkal megsértették a magyarok emberi méltósághoz való jogát, nyilvánvaló etnikai alapú megkülönböztetés, rasszizmus történt, amely a diszkrimináció egyik súlyos formája.

Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetője üdvözli az Országos Diszkriminációellenes Tanács döntését. „Üdvözlöm a Tanács döntését, bár az összeg mértékét nem tartom megfelelőnek, hiszen itt egy olyan mérkőzésről beszélünk, amelynek nagy nézettsége volt és a magyarellenes hangulat az első perctől érzékelhető volt. Ettől függetlenül természetesen fontos a Tanács fellépése, hiszen a diszkrimináció tényének megállapítása a legfontosabb az ilyen ügyekben, még ha az összeg szimbolikus is. Ezután is minden esetben megtesszük a megfelelő lépéseket, és köszönjük a magyar embereknek, hogy folyamatosan megkeresnek bennünket, ha jogsértést észlelnek” – emelte ki a jogvédelmi szolgálat igazgatója.

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?