Liga 1: az UTA leszerződtette a korábbi román bajnok Liviu Antalt

Már január 2-án megkezdte a felkészülést az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság „tavaszi” folytatására az UTA, amely január 15-én, a visszavágók első fordulójában a konstancai Viitorullal játssza a középmezőny rangadóját.

A Liga 1-ben 12 év szünet után szereplő nagymúltú aradi csapat hullámzó teljesítményt nyújtott az őszi szezonban: az első három fordulóban remizett, az első diadalát pedig csak az ötödik játéknapon aratta – igaz, akkor idegenben, az önmaga árnyékát idéző Dinamo ellen nyert 1–0-ra.

Ezt néhány keserű hazai pontvesztés követte, amiket viszont annál váratlanabb idegenbeli győzelmek feledtettek: említsük csak a Botoșani elleni 3–2-es vagy a címvédő CFR elleni kolozsvári 1–0-s sikert. Az utolsó négy őszi fordulóban kifulladt a csapat, négy vereséget és 1–14-es gólarányt számlált az UTA, s a „pofonok” közül különösen az utolsó ért fel kiütéssel, hiszen hazai pályán szenvedett 6–0-s vereséget a piros-fehér mezes gárda az Astrától.

Ennek ellenére Bálint László György vezetőedző élvezi a klubvezetés bizalmát – jelentette ki Mészár Sándor, az UTA projektvezetője, az egyesületet a csőd széléről feltámasztó üzletember és sportmenedzser. Mészár szerint a koronavírus-járvány az UTÁ-t is szokatlanul nehéz helyzetbe hozta, mert a múlt idény végén a másodosztályú bajnokságot egy kényszer-rájátszással fejezték be, ami után alig több mint egy hetük maradt a felkészülésre az élvonalbeli pontvadászat követelményeire. Ilyen körülmények között elfogadhatónak tartják a jelenlegi 9. helyezést, és jó esélyt látnak a bennmaradásra – tette hozzá a klubvezető.

Pozitívum, hogy a nyáron végre befejezték az új Neuman Ferenc Aréna építését, s bár az önkormányzat még nem vette kezelésbe teljes egészében a létesítményt, már a csapat rendelkezésére bocsátotta (nem kevés bérleti díj fejében), így az UTA az új stadionban rendezhette meg a hazai mérkőzéseket. Amit fájlalnak viszont, hogy a járványhelyzet miatt nézők továbbra sem lehetnek a lelátókon.

Fotografii de la primul antrenament din 2021! #DoarUTA #BackToWork #Liga1

Közzétette: UTA Arad – 2021. január 2., szombat

A koronavírus okozta válság miatt jelentősen megcsappant az aradi önkormányzattól kapott támogatás, ráadásul a Liga 1-ben a költségek is megnőttek, ennek ellenére Mészár Sándor anyagilag stabilnak nevezte a klub helyzetét, ami okot ad a reményre a további jó szereplést illetően.

Jövés-menés

Az UTA a téli szünet megvált hat játékosától: Ioniță, Octavian Ursu, Vlăduț Morar, Călin Popescu, Marian Pleașcă és Mihovil Klapan már nem tagja a keretnek, a helyükre eddig négy játékost szerződtettek. Roger Junio Rodrigues Figueira középpályás Brazíliában született 1996. március 1-sején, hazájában a Botafogo, a Vila Nova FC, a Goiania és az Atletico Goianiense játékosa volt, Európában az albán FK Kukesi és a KS Kastrioti foglalkoztatta, legutóbb pedig a lett Riga FC-ben szerepelt, amellyel ősszel a Bajnokok Ligája-selejtezőben is érdekelt volt.

Modestas Vorobjobas 25 éves litván játékos, a balti állam bajnoki címvédőjétől, a Zalgiris Vilniustól igazolták le az aradiak. Hazája válogatottjában 22 alkalommal szerepelt és két gólt szerzett a középpályás.

A 19 éves Haralambie Mociu személyében egy kapust is igazolt az UTA: a konstancai Hagi Akadémia neveltje Medgidián, Suceaván és a temesvári Ripensiánál edződött alacsonyabb osztályokban.Bálint László edző, Liviu Antal játékos és Bogdan Apostu ügynök | Fotó: uta-arad.ro

A legnagyobb név az eddig szerződtetett játékosok közül a Liviu Antalé. A középpályásként és csatárként egyaránt bevethető 31 éves labdarúgó 2011-ben bajnoki címet szerzett a galai Oțelul csapatával, tavaly pedig Litvániában is aranyérmet és Szuperkupát nyert a Vilniusszal (a balti államban 2019-ben egy kupagyőzelemből is kivette a részét). A szilágysomlyói születésű, de a Nagyváradi Sportiskolánál nevelkedő Antal felnőtt pályafutása során megfordult még a Concordia Chiajna, a Marosvásárhelyi FCM, az FC Vaslui, a Pandurii Târgu Jiu, a török Genclerbirligi, az izareli Beitar Ierusalim és a Hapoel Tel Aviv csapatainál. Antal 2011-ben a válogatottban is bemutatkozott egy Paraguay elleni meccsen.

Mészár Sándor szerint nem tettek le a csapat további erősítéséről: még legalább egy csatárt és egy szélső védőt szeretnének szerződtetni a január 15-i bajnoki folytatásig, amikor is az UTA a vele az azonos pontszámút (17), de jobb gólarányának köszönhetően egy hellyel előrébb álló Viitorult fogadja. Az aradiak addig egy felkészülési mérkőzést játszanak, mégpedig pénteken romániai idő szerint 13 órától Szegeden, az NB II-es Szeged-Csanád Grosics Akadémia ellen.

Kapcsolódók

Kimaradt?