Liga 1: meglepetés a Fellegváron, aradi győzelem született a vidéki bajnokok rangadóján

Három ponttal távozott a Fellegvárról az Aradi UTA, amely a labdarúgó Liga 1 tizenegyedik fordulójának vasárnap esti mérkőzésén 1-0-ra legyőzte a bajnoki címvédő Kolozsvári CFR-t. 

 

Tizenkét bajnoki cím „vonult fel” vasárnap este, amikor a fellegvári Constantin Radulescu stadionban a romániai labdarúgás két legsikeresebb vidéki klubja, a Kolozsvár CFR és az Aradi UTA csapott össze a labdarúgó Liga 1 tizenegyedik fordulójában. A két együttes örökmérlege is tökéletes egyensúly mutatott a találkozó előtt: a 22 eddigi mérkőzésen 9-9 győzelem és 4 döntetlen született. Ám a hasonlóságok itt meg is szüntek, ugyanis a míg az UTA már kevéssel alapítása után, a '40-es évek második felében, majd a '60-as évek végén élte fénykorát, és gyűjtötte be bajnoki címeit (a legutolsót épp 50 évvel ezelőtt - szerk. megj), addig a „kései érésű” CFR-nek száz évet kellett várnia az első aranyra. De azóta a bajnokság domináns erejévé nőtte ki magát, a 2008-as első címet további öt követte, az utolsó három bajnokságot sorozatban a Dan Petrescu által vezérelt gárda nyerte.

Voltak viszont olyan előzményei a vasárnap esti mérkőzésnek, amelyek azt vetítették előre, hogy kiegyensúlyozott csatát láthatunk majd. Először is a hazaiakat sújtó iszonyatos sérüléshullám és koronavírus fertőzöttség: Vinícius és Cestor kiesése után a védelem tengelye roggyant meg, majd Ovidiu Hoban, de főleg és Ciprian Deac pozitív koronatesztje miatt a középpályán sem tudott legjobb összeállításban kiállni a CFR. Másodsorban pedig az aradiak idegenbeli teljesítménye: eddigi öt vendégeskedésük alkalmával egyszer sem hajtottak fejet, 2 győzelem és 3 döntetlen volt a mérlegük.

Így jutottuk el a vasárnap este 20 órakor kezdődő találkozóhoz, amely egy kellemetlen intermezzóval indult: a csapatok már kinn voltak melegíteni, amikor egy áramszünet miatt az egész Fellegvár sötétbe borult. Pár perces tanácstalanság után bekapcsoltak a stadion generátorai és az csapatok folytathatták tréningüket.

A mérkőzés elején a Kolozsvári CFR odaszegezte ellenfelét a saját tizenhatosa elé, az első lövés Soares nevéhez fűződik, amit Iacob könnyedén megfogott. Sokkal nehezebb dolga volt az aradi kapusnak pár perccel később, amikor egy látványos vetődéssel „mentette meg Erico bőrét”, brazil hátvédjének fejese a vinkli felé tartott. A szünet előtt a szerencse is Iacob mellé szegődött, Chipciu 15 méterről emelte át a labdát az előtte levő tömegen, az aradiak kapusa is verve volt, ám a játékszer a felső lécről kifele pattant.

Szünetben Bálint László egyet cserélt, felhozta Valentin Buhăcianut, és ez döntőnek bizonyult a mérkőzés kimenetele szempontjából. A 27 éves csatár nevéhez fűződik a második félidő első lövése, ezt Bălgrădean még tudta védeni, viszont a 75. percben baloldalon megiramodó Buhăcianu két ellenfelét megelőzve kreált ideáltis gólhelyzetet az ex-CFR-es Ioan Hora számára, aki a vasutasok kapujába vágta a labdát, és vezetéshez juttatta szülővárosa csapatát. 

Negyedóra volt még hátra a rendes játékidőből, a CFR rohamozott rendületlenül, viszont a kőkeményen védekező és taktikusan időt húzó Arad kapuját nem tudták bevenni a CFR játékosai.

A dobogó legalsó fokán levő Kolozsvári CFR maradt az eddigi 21 pontjával, az Aradi UTA pedig 17 pontjával feljött - ideiglenesen - a tabella 5. helyére. Dan Petrescu csapata immár sorozatban második hazai mérkőzését vesztette el, előző legyőzője is egy erdélyi csapat, a Medgyesi Gaz Metan volt.

Labdarúgó Liga 1, a 11. forduló eredményei
Poli Iași-FC Argeş 1-1
Dinamo-Voluntari 3-0
Academica Clinceni-FC Viitorul 1-0
FC Botoşani-CSU Craiova 0-0
Nagyszebeni FC Hermannstadt-Astra Giurgiu 0-1
Kolozsvári CFR-Aradi UTA 0-1
Chindia Targoviste-Sepsi OSK (hétfő, 18:30)
Medgyesi Gaz Metan-FCSB (hétfő, 21:00)

(Címlapi fotó forrása: Facebook/UTA Arad)

Kapcsolódók

Kimaradt?