Lehet-e „hazai csapat” a Kolozsvár Arénában a Kolozsvári CFR?

„Vigyázzatok, hogy nehogy belefulladjatok, amikor át akartok kelni a Szamoson”, „Eltörheted a lábad, amikor a dombról leereszkedsz a völgybe”  – olvasható azon a két molinón, amellyel a szerda este „üzentek” a Kolozsvári U ultrái a városi rivális Kolozsvári CFR vezetőségének. 

A fellegvári Constantin Radulescu stadion jegypénztárai előtt fotózkodó U-s ultrák fenyegetőzésének hátterében az áll, hogy – a válogatott mérkőzései miatti szünetet kihasználva – a címvédő CFR elkezdte a tizennégy évvel ezelőtt letett gyepszőnyeg cseréjét.

A munkálatok miatt a csapat a soron következő hazai találkozóját nem tudja saját stadionjában megrendezni, így a vasutasok vezetősége egy másik létesítményt kell kibéreljen a szeptember 30-án esedékes, Petrolul Ploiesti elleni találkozóra.

A Hivatásos Labdarúgó Liga (LPF) szabályzata szerint élvonalbeli mérkőzést, csak erre a szintre akkreditált létesítményben lehet rendezni. Több stadion is szóba jött: a medgyesi, gyulafehérvári, valamint a sepsiszentgyörgyi, de a legkézenfekvőbb megoldás az alig 2 kilométeres távolságra fekvő sétatéri stadion lenne.

A 30 ezer férőhelyes Kolozsvár Aréna a Kolozs Megyei Tanács tulajdonát képezi, ezért Cristian Balaj, a Kolozsvári CFR elnöke azzal a kéréssel folyamodott a testülethez, hogy kibérelhesse szeptember 30-án a stadiont. 

Gondok azután kezdődtek, hogy ennek híre ment a városban. Ugyanis a Szamos-parti stadionban játssza hazai mérkőzéseit a városi rivális Kolozsvári U, amelynek szurkolói annak ellenére tekintik  sajátjuknak a létesítményt, hogy tulajdonképpen az Egyetemisták is bérlik a stadiont a megyei tanácstól. Állításuk szerint a CFR-nek „nincs erkölcsi joga” beköltözni a sétatéri stadionba, ugyanis a Kolozsvár Aréna, valamint elődje, a Ion Moina stadion az U „otthona”.

Szurkolói csoportjaikban, és az ultrák hangját felerősítő helyi lapokban elindult egy megfélemlítő  meggyőző kampány annak érdekében, hogy a CFR vezetőségét jobb belátásra bírják, és a vasutas alakulat visszavonja bérbevételi keresetét. 

Csütörtök reggeli sajtójelentések szerint az U-sok erőszakossága eredményre vezetett, Cristi Balaj jelezte, a CFR Medgyesen fogadja majd a Petrolul Ploiesti csapatát.

A fellegváriak döntését megkönnyebbülve fogadta Alin Tișe, a Kolozs Megyei Tanács elnöke is, aki - mint fogalmazott - nem lett volna semmilyen jogalapja visszautasítani a CFR kérését. „A CFR-t felelős emberek vezetik. Bár jogukban állt volna a Kolozsvár Arénában játszani, úgy döntöttek, hogy – a 'városi érzékenységeket' figyelembe véve – Medgyesre költöznek” – fogalmazott a Știri de Cluj című helyi portálnak Alin Tișe.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?