Kirúgta a Hertha Berlin Petry Zsoltot

Homofóbnak és bevándorlásellenesnek ítélt nyilatkozatai miatt menesztette magyar kapusedzőjét a német Bundesligában szereplő Hertha Berlin. A Magyar Nemzet hétfői számában jelent meg interjú Petry Zsolttal.   

A Hertha Berlin kedden jelentette be, hogy azonnali hatállyal megválik Petry Zsolttól, a csapat magyar kapusedzőjétől, mivel a szakember álláspontja az LGBTQ közösség, valamint migrációs ügyekben "nem egyeztethető össze a klub által képviselt értékrenddel". 

„Elismerve a fordítás tökéletlenségeit, és hogy Zsolt néhány gondolata kihagyásra került az interjúból, úgy, hogy azt annak megjelenése előtt még egyeztették volna vele, arra a megállapításra jutottunk, hogy a nyilatkozat nem felel meg a Hertha BSC értékrendjének. Szeretnénk köszönetet mondani Petry Zsoltnak az elvégzett munkáért, és minden jót kívánunk neki a jövőben” – mondta a döntés hátteréről Carsten Schmidt, a Hertha ügyvezető igazgatója.

A Dárdai Pál által irányított csapat vezetősége azt követően hozta ezt a radikális döntést, hogy a Magyar Nemzet hétfői számában megjelent interjúban Petry Zsolt megfogalmazta véleményét az Európai Unió bevándorláspolitikájával kapcsolatban, valamint reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Magyarországon nem fog támadások kereszttüzébe kerülni Gulácsi Péter, az RB Leipzig és a magyar válogatott kapusa amiatt, hogy a szivárványcsaládok mellett foglalt állást.  

Alább teljes terjedelménye közzétesszük Petry Zsolt válaszát Gulácsi Péterrel kapcsolatban:

"Gulácsi Péternek a szivárványcsaládokról alkotott liberális véleményével a magyar társadalom többsége nem ért egyet. Ezért sokan elkezdték őt kritizálni, pedig a véleménynyilvánítás morálisan nem támadható. Péter ugyanis nem tett mást, mint kiállt az elvei mellett. Elvi alapon nem lehet és nem is szabad őt elítélni csak azért, mert elmondta a véleményét. Más kérdés, hogy egyetértenek-e az emberek az ő álláspontjával vagy sem. Én sportolóként az ő helyében a futballra koncentrálnék, és nem fogalmaznék meg semmilyen álláspontot közéleti, társadalompolitikai kérdésekben. Elvégezném azt a munkát, amit a klubom és a magyar válogatott elvár tőlem. A közvéleményt megosztja a társadalmi kérdésekben kinyilvánított vélemény. A sportolókat, adott esetben Gulácsi Pétert azért szeretik az emberek, mert bravúrral véd, vagy megfog egy tizenegyest, és magyar címerrel a szíve fölött szenzációs teljesítményt nyújt a kapuban. Teljesen felesleges ellenségeket szerezni egy-egy politikai megnyilvánulással, főleg nem egy Európa-klasszis kapusnak. Hogy mégis mi késztethette Pétert arra, hogy kiálljon a homoszexuális, transzvesztita és egyéb nemi identitású emberek mellett, nem tudom. Én biztos, hogy nem kavartam volna fel az indulatokat az ő helyében."

A Hertha vezetősége által sérelmezett másik ügyben, az uniós bevándorláspolitikával kapcsolatban Petry a a következőképpen fogalmazott:

"Nem is értem, hogy Európa hogyan képes morálisan ilyen mélyre süllyedni, mint ahol most van. A bevándorlás-politika nálam az erkölcsi leépülés megnyilvánulása. Olyan nemzeti értékek mentén folytassuk az életünket Európában, amelyeket hosszú évek alatt megtanultunk. Európa keresztény földrész, én nem szívesen nézem végig azt az erkölcsi leépülést, ami végigsöpör a kontinensen. A liberálisok felnagyítják az ellenvéleményeket: ha te nem tartod jónak a migrációt, mert rettentő sok bűnöző lepte el Európát, akkor máris rád sütik, hogy rasszista vagy. Ez nem engedhető meg, a másik ember véleményét ritkábban tolerálják, főleg akkor, ha az illető konzervatív álláspontot képvisel."

Az interjút kedden szemlézte több német lap, s azt követően, hogy egyre több negatív komment jelent meg Petry Zsolttal kapcsolatban, a Hertha Berlin tisztázó megbeszélésre hívta a kapusedzőt. Az egyeztetsé után a berlini klub azonnali hatállyal menesztette Petryt, aki a klub által közzétett közleményben leszögezte, bár nem tartja magát sem homofóbnak, sem xenofóbnak, elfogadja a klub döntését. "Sajnálom, ha a bevándorlással kapcsolatos véleményemmel megbántottam azokat, akik menedéket keresnek nálunk" - fogalmazott Petry. 

Petry 2015 óta volt a Hertha szakmai stábjának tagja, s még azt követően is maradt Berlinben, hogy Dárdai Pál vezetőedzőt 2019 nyárán leváltotta a klub. Egyedül Jürgen Klinsmann edzői megbízatása alatt nem volt az első keret szakmai stábjának tagja, ekkor bő fél éven keresztül az utánpótlásban dolgozott. Korábban a Paderbornnál és a Hoffenheimnél edzősködött, illetve 2008-ban Erwin Koeman irányítása mellett a magyar válogatott stábtagja is volt.

(Címlapfotó forrása: Hertha Berlin)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?