Immár a Newcastle United a világ leggazdagabb futballklubja

Több meghiúsult kísérlet után a szaúdi királyi család élérdekeltségbe tartozó Public Investment Fund (PIF) megvásárolta a Newcastle Unitedot. A cég tőkeereje alapján így a Newcastle lett a földkerekség leggazdagabb futballklubja.

A tervezett adásvétel többször meghiúsult, de csütörtökön a Premier League is áldását adta az üzletre. A szaúdi királyi család befektetési cége, a Public Investment Fund (PIF) 305 millió fontért vásárolta meg az eddigi tulajdonostól, Mike Ashley-től a Newcastle United nyolcvan százalékát. (A maradék húsz százalék is arab érdekeltségbe kerül: az egyaránt londoni székhelyű PCP Capital Partners és az RB Sports & Media egyaránt a katari háttérrel rendelkezik.)

A BBC információi szerint a Premier League többszöri elutasítás után ezúttal azért adta áldását a tranzakcióra, mert úgymond biztosítékokat kapott arra, hogy nem a szaúdi állam irányítja majd a klubot. Ez az érvelés tulajdonosi körét tekintve azért erősen sántít. A PIF hivatalosan Mohamed bin Szalmán szaúdi herceg tulajdonában van.

A cég 300 milliárd fontra taksált értéke azonban még a Premier League kukacoskodó döntéshozóit is meggyőzhette… Ezzel a háttérrel a Newcastle a világ leggazdagabb klubjának tekinthető, csupán az összehasonlítás kedvéért: a Manchester City tulajdonosa, Manszúr sejk vagyonát 22,9 milliárd fontra becsülik.

A PIF igazgatója, Jaszir al-Rumajjan lesz a klub új elnöke, s mi sem természetesebb, új korszak beköszöntét ígérte az első nyilatkozatában. „Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy a Newcastle United, az angol futball egyik leghíresebb klubjának új tulajdonosai lehetünk. Köszönjük a szurkolók évek óta tartó hűséges támogatását, és izgatottak nézünk a jövő elébe” – mondta az új elnök.

A szurkolók kitörő örömmel fogadták a bejelentést, csütörtökön több százan összesereglettek a csapat stadionjában, a St. James Parkban. A klub legutóbb 1927-ben végzett élen az angol bajnokságban, legutóbbi jelentős sikere pedig az FA-kupa 1955-ös elhódítása, jelenleg a 19., tehát kieső helyen tanyázik a tabellán.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?