Iga Swiatek a Fort Worth-i WTA-vb favoritja

Fotó: WTA InsiderA jövő héten az egyesült államokbeli Fort Worth ad otthont a női teniszezők évzáró világbajnokságának, melyen a világelső Iga Swiatek lesz a favorit.

A WTA-vb hosszas huzavona után került Texasba, ezt mutatja az is, hogy a versenysorozat szervezői csak szeptemberben jelentették be a helyszínt. A nyolcfős tornának 2019 óta - szerződése szerint 2028-ig - Sencsen adhatna otthont, ám a kínai város csak az első évben látta vendégül a mezőnyt: előbb a koronavírus-járvány miatt elmaradt a torna, míg tavaly a Peng Suaj-ügy miatt a mexikói Guadalajara ugrott be rendezőnek.

A párosban kétszeres Grand Slam-bajnok kínai játékos szexuális zaklatással vádolta meg Csang Kao-li korábbi miniszterelnök-helyettest, majd sokáig nem adott életjelet magáról. Később az állami televízióban elhangzott egy Pengnek tulajdonított nyilatkozat, melyben visszavonta vádjait, ám az eltűnése miatt világszerte politikusok és teniszezők adtak hangot aggodalmuknak, a WTA pedig felfüggesztette a kínai versenyeket. Később Peng többször is jelentkezett a közösségi médiában, de a WTA májusi állásfoglalása szerint rendezetlennek tekinti az ügyet.

Az idei világbajnokság legnagyobb esélyese egyértelműen a 21 éves lengyel Swiatek, aki lenyűgöző statisztikákkal büszkélkedhet 2022-ben: nyolc tornát nyert - köztük a Roland Garrost és a US Opent -, 62/8-as meccsmérleggel rendelkezik, és az év során volt egy 37 győztes meccsből álló menetelése is. Érdekes, hogy a varsói csillag tavaly, első vb-fellépésén egyetlen megnyert mérkőzéssel, csoportutolsóként búcsúzott.

A címvédő spanyol Garbine Muguruza biztosan nem lesz ott a Dickies Arénában, mivel gyenge évet produkált, és jelenleg csak az 57. helyen áll a világranglistán.

Swiatek kihívói közül a tunéziai Onsz Dzsabőr Wimbledonban és a US Openen is döntőt vívott, emellett 46/15-ös mutatónál tart. A 28 éves amerikai Jessica Pegula nagy hajrával vívta ki a részvételt, a múlt héten éppen a tavalyi vb-nek otthont adott Guadalajarában diadalmaskodott. A közönség támogatására ugyancsak számító, Roland Garros-döntős Coco Gauff 18 évesen a legfiatalabb résztvevő 2005 óta, míg a francia Caroline Garcia a top 70-en kívül kezdte a szezont, de azóta három trófeát gyűjtött. A fehérorosz Arina Szabalenka ugyanakkor január óta stabil top 10-es játékosnak mondhatja magát, az orosz Darija Kaszatkina két tornagyőzelemmel hívta fel magára a figyelmet, a tavaly vb-elődöntős görög Maria Szakkari pedig az utolsó pillanatban váltotta meg repülőjegyét Fort Worth-be.

A női élmezőny átrendeződését és generációváltását jelzi, hogy a nyolcfős mezőny egyik fele - Dzsabőr, Pegula, Gauff és Kaszatkina - az első világbajnokságára készül, a másik fele pedig a másodikra.

A vb mezőnye: Iga Swiatek (lengyel), Onsz Dzsabőr (tunéziai), Jessica Pegula (amerikai, Coco Gauff (amerikai), Caroline Garcia (francia), Arina Szabalenka (fehérorosz), Darija Kaszatkina (orosz), Maria Szakkari (görög)

Az elmúlt tíz év döntői:
2012: Serena Williams (amerikai)-Marija Sarapova (orosz) 6:4, 6:3
2013: S. Williams-Li Na (kínai) 2:6, 6:3, 6:0
2014: S. Williams-Simona Halep (román) 6:3, 6:0
2015: Agnieszka Radwanska (lengyel)-Kvitova 6:2, 4:6, 6:3
2016: Dominika Cibulkova (szlovák)-Angelique Kerber (német) 6:3, 6:4
2017: Caroline Wozniacki (dán)-Venus Williams (amerikai) 6:4, 6:4
2018: Jelina Szvitolina (ukrán)-Sloane Stephens (amerikai) 3:6, 6:2, 6:2
2019: Ashleigh Barty (ausztrál)-Szvitolina 6:4, 6:3
2020: elmaradt a koronavírus-járvány miatt
2021: Garbine Muguruza (spanyol)-Anett Kontaveit (észt) 6:3, 7:5

Kapcsolódók

Kimaradt?