Hatalmas lelkesedéssel kezdtek neki a 6. Erdélyi Magyar Középiskolás Sportolimpiának

A két év szünet után idén ismét megrendezett esemény szeptember 20. és 24. között zajlik Kolozsváron, a mérkőzésekre Erdély 29 iskolájából, 12 megyéjéből közel 800 diák és tanár érkezett, hogy 11 sportágban megmérettessenek. A versenyszámok a Babeș–Bolyai Tudományegyetem sportlétesítményeiben zajlanak, mi úszásra, kosárra, atlétikára és focira néztünk be szerda délelőtt az Egyetemi Sportparkba.

Az Egyetemi Sportpark különböző pályái és medencéi hangos csapatokkal, lelkes szurkolókkal és edzőkkel, tanárokkal teltek meg, a hideg őszi nap ellenére a sportolók nem fáztak, hiszen régóta vártak arra a pillanatra, hogy megmérettessenek az Erdélyi Magyar Középiskolás Sportolimpián. A rendezvényen két mérkőzés között a diákok arra a kérdésünkre is válaszoltak, hogy mit szeretnek annyira a Sportolimpiában. Volt, aki azt mondta, hogy a csapatot, mert jól érzik magunkat együtt, sokat nevetnek és nagyon jó a hangulata a rendezvénynek. Volt, aki az összetartást emelte ki, hogy csapatban kell játszani, meg kell küzdeni az ellenféllel, és ez kihívás számukra.

Szabó Szandra, a Bolyai Farkas Elméleti Líceum diákja, aki az 50 méter gyorsúszás és mellúszás aranyérmese lett az első napon, kérdésünkre elmondta: izgalmas volt a verseny, örült, hogy idén visszatérhetett a Sportolimpiára, hiszen már két évvel ezelőtt is részt vett rajta. „Az idei sokkal jobbnak bizonyult, talán azért is, mert az évfolyamtársaimmal jöttem, és jobb a társaság. Nekem itt az tetszik a legjobban, hogy Erdély számos részeiről érkeztek diákok, és így tudunk találkozni új emberekkel, új kapcsolatok alakulnak ki” – mondta.

Grabán Zsolt: mindegy, hogy Erdély melyik szegletében élünk, valójában összetartozunk

A rendezvény főszervezője úgy vélte, azokon a pályákon vagy termekben, amelyeket körbejárt, hatalmas lelkesedést tapasztalt, a diákok szurkolnak egymásnak, szorosak a mérkőzések, és úgy tűnik, beleadnak mindent, hogy nyerjenek egy-egy sportágban. Elmondta, az első nap arról szólt, hogy a diákok elkezdenek bemelegedni a Sportolimpia hangulatába, ami innentől kezdve csak fokozódik, és a döntőknél csúcsosodik majd ki.

Fotók forrása: a Sportolimpa Facebook-oldala

Grabán Zsolt úgy vélte, a Sportolimpia szelleme több tíz évvel ezelőtt indult Erdély Kupa néven, és az volt a lényege, hogy a gyerekeket összehozzák Erdély minden szegletéből, nemcsak a nagyvárosokból, hanem a szórványból, kisebb településekről is.

„A kapcsolatépítés a legfontosabb most is a rendezvényben, hogy érezzék a diákok, van egy kötelékünk, a magyarság, és mindegy, hogy Erdély melyik szegletében élünk, valójában összetartozunk. Szerintem az itt kialakult új kapcsolatok majd az iskolán túl, az egyetemi évek során is megmaradnak, és akár életre szóló barátságok is köttetnek” – mondta a főszervező.

Novák Károly Eduárd: Vannak tehetséges fiatalok Erdélyben

Novák Károly Eduárd sportminiszter is részt vett a Sportolimpia első napján. Kérdésünkre elmondta, tehetségesek az erdélyi magyar fiatal sportolók, csak mivel az utóbbi 20 évben a romániai sport „eléggé lehanyatlott”, így sajnos az erdélyi sport sem tudta kikerülni ezt a negatív tendenciát. „Itt is vannak tehetséges fiatalok, és szerintem új sportstratégiával, jobb irányban haladva nyolc-tíz év múlva itt is lehetnek nagy bajnokok” – tette hozzá.

Elmondta, ahogy körbenézett, a sportolók nagyon jókedvűek, és szerinte számukra sokat jelent egy ekkora kihívás, ahol pezsgés van és meg tudják méretni az erejüket. Novák Károly Eduárd úgy vélte, jó lenne, ha egyre több gyereket és sportágat foglalna magába a rendezvény, ő azt szeretné, ha országos projektet csinálnának belőle, mert egyelőre „hadilábon állnak” az iskolás sportban, és egy ilyen jellegű rendezvény fel tudná lendíteni a gyerekekben a sportolási vágyat.

Az első nap a diákok még csak az elődöntőket játszották, a következő napokban pedig erősebb és erősebb csapatokkal mérik össze tudásukat, hogy végül csak egy csapat vagy személy maradjon győztes minden sportágban. Az esemény végén egy záróünnepély keretében pihenhetik ki a négy napos fáradalmat, és ismerhetik meg jobban egymást.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?