Hallott már a Kolozsvári Sasokról?

A Kolozsvári Sasok (Eagles Cluj) nyerték meg a május 20-21-i hétvégén megrendezett az országos baseball bajnokság első, Călărași-ban megrendezett tornáját

A Kolozsvári Sasok csapata tavaly alakult, és most, az országos baseball bajnokság 2023-as év első tornája után (ebben a szezonban három is van) sikerült az első helyen végeznie. A Romániában „tájidegennek” számító, de a tengerentúlon rendkívül népszerű sportnak jelenleg öt csapatos bajnoksága van, a kolozsváriak mind a négy mérkőzésüket megnyerve kapaszkodtak fel a dobogó legfelső fokára.

A Szamos-parti Sasok négy légióssal is büszkélkedhetnek, legnagyobb szerzeményük a venezuelai Albin Hernadez, aki a Tigres de Aragua együttesében is játszott. Három másik külföldi játékosukat - Vitali Burlac, Andrei Marleanu és Ilie Novac – közelebbről, „csak” Moldova Köztársaságból vetette Kolozsvárra a sors.

Az amatőr szintű baseball-bajnokság mérkőzéseit a Román Baseball és Softball Szövetség Facebook- és YouTube-csatornáján lehet élőben követni.

Oinából baseball. A romániai baseball története 1990-ben kezdődött, amikor a nemzeti sportnak számító oina hagyományaira épülve több központban is lekezdték űzni ezt a világszerte rendkívül népszerű sportot. Létrejött egy kezdeményező csoport, melynek tagjai többek között a Román Oina Szövetség korábbi főtitkára, Cristian Costescu, valamint néhány oktató, bíró és oina játékos, baseball-rajongó volt, és 1990. február 4-én megalapították a Román Baseball és Softball Szövetséget (FRBS). A „kezdőtőkét” az Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége biztosította, amelynek közbejárására alig két hónappal később a Nemzetközi Baseball Szövetség elnöke is ellátogatott Romániába. Ezt követően a FRBS bekapcsolódott a nemzetközi vérkeringésbe, a különböző csapatok edzői tanulmányutakon vehettek részt az Egyesült Államokban. A nemzetközi szakszövetség tavaly közzétett világranglistáján Románia 90 ponttal az 54. helyen áll, megelőzve Lengyelországot, Törökországot, Bulgáriát és Szlovéniát.

Kapcsolódók

Kimaradt?