Giro d'Italia: Bernal átvette a rózsaszín és a fehér trikót is Valter Attilától

Fotó: Agerpres/EPAEgan Bernal nyerte vasárnap a Giro d'Italia kerékpáros körverseny kilencedik szakaszát, és sikerével átvette Valter Attilától az összetettben élen állónak járó rózsaszín, illetve a legjobb 25 éven aluli versenyzőt illető fehér trikót is.

A Castel di Sangro és Campo Felice közötti 158 kilométeres etapon a Groupama-FDJ magyar bringása 49 másodperc hátránnyal a 25. helyen ért célba, összetettben pedig az ötödik pozícióba csúszott vissza, 43 másodperccel elmaradva Tour de France-győztes kolumbiai riválisától.

A szakasz során hat hegyet kellett megmásznia a versenyzőknek, de csak négy volt közülük kategorizálva, két második és egy harmadik kategóriás emelkedő után egy első kategóriás kaptató vezetett a célba, amely előtt ráadásul az utolsó 1600 méter murvás út volt. A nap elején ismét óriási volt a tempó, mert sokáig nem alakult ki szökés, végül a harmadik hegyen sikerült egy több mint tízfős csoportnak ellépnie a karavántól, amelyet ezt követően Valter csapata, a Groupama-FDJ vezetett.

Az irányítást az utolsó emelkedő előtt átvette Bernal istállója, az INEOS Grenadiers, amely olyan erős tempót diktált, hogy a főmezőny alaposan megrostálódott. Már ekkor látszott, hogy ez az iram Valternek sem esik jól, ugyanis folyamatosan a boly legvégén helyezkedett. Ennek ellenére nem szakadt le csak akkor, amikor Bernal az utolsó másfél kilométeren belül, már a murvás úton ritmust váltva mindenkit faképnél hagyott. Bernal könnyeivel küzdött a célba érkezés után, hogy megnyerte a szakaszt és átvette a rózsaszín és a fehér trikót.

A 22 éves Valter Attila három napon át viselte a kerékpársport egyik legértékesebb mezét, a Maglia Rosát. A mezőny másik magyar tagja, Dina Márton 22:22 perc hátránnyal a 117. helyen ért célba, összetettben pedig 108. 1:08:58 óra lemaradással.

9.szakasz, Castel di Sangro-Campo Felice, 158 km, hegyi befutó:
1. Egan Bernal (kolumbiai, INEOS Grenadiers) 4:08:23 óra
2. Giulio Ciccone (olasz, Trek-Segafredo) 7 mp hátrány
3. Alekszandr Vlaszov (orosz, Asztana-Premier Tech) azonos idővel
...25. Valter Attila (Groupama-FDJ) 49 mp h.
...117. Dina Márton (EOLO-Kometa) 22:22 p h.
    Az összetett élcsoportja:
1. Bernal 35:19:22 óra
2. Remco Evenepoel (belga, Deceuninck - Quick-Step) 15 mp hátrány
3. Vlaszov 21 mp h.
4. Ciccone 36 mp h.
5. Valter 43 mp h.
...108. Dina 1:08:58 ó h.

Hétfőn a L'Aquila és Foligno közötti 139 kilométer megtétele vár a mezőnyre, amely 3479,9 kilométert teker, amíg május 30-án célba ér Milánóban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?