Férfi kézilabda: először jutott ki olimpiára Portugália

Nagy meglepetésre nem jutott ki a tokiói olimpiára a horvát férfi kézilabda-válogatott, miután a hétvégén rendezett kvalifikációs tornán a francia és a portugál csapat mögött csak harmadik lett csoportjában.

Fotó: IHFA montpellier-i négyesben az első körben a franciák 30-26-ra verték a horvátokat, míg a portugálok 34-27-re a tunéziaiakat. A második fordulóban a horvátok 25-24-re győztek a portugálok ellen, a házigazdák pedig 40-29-re intézték el a tunéziai csapatot. A záró fordulóban a horvátok hozták a kötelező győzelmet Tunézia ellen (30-27), azonban arra nem számítottak, hogy a portugálok legyőzik a franciákat (29-28), így a körbeverésből ők kerültek ki jól.

Portugália úgy ütötte el a kijutástól Horvátországot, hogy egy perccel a franciák elleni vasárnapi mérkőzésük vége előtt még egy gólos hátrányban voltak. Majd jött a varázslatos Rui Silva, és a csapat játékára jellemző, hét a hat elleni támadásból remekül szolgálta ki Victor Iturrizát, aki kiegyenlített. Öt másodperccel a vége előtt pedig maga az irányító volt az, aki egy labdaszerzés után megszerezte a győztes gól. A 27 éves kézilabdázó gólja után szinte azonnal az ég felé mutatott, ezzel is emlékezve a nemrég szívrohamban meghalt kapusukra, Alfredo Quintanára. Ahogyan a többi portugál játékos, úgy Rui Silva is közel állt a kubai születésű Quintanához, amit a jobb karján lévő tetoválásával igyekezett kifejezni.

A horvátok - akik 1996-ban és 2004-ben arany-, 2012-ben pedig (a magyarokat legyőzve) bronzérmesek voltak - lemaradtak a tokiói olimpiáról.

An unbelievable finish ???? Just when it looked like the dream was over, ???????? Portugal scored two goals in the last minute against France to qualify for the Olympic Games for the first time in history ????#Tokyo2020 @AndebolPortugal pic.twitter.com/Q5tA6LcoAk

A semleges helyszínen, Podgoricában rendezett csoportból a norvég és a brazil együttes lépett tovább, a dél-koreaiak a harmadik, míg a chileiek a negyedik helyen zártak. A norvég férfi kézilabda-válogatott közel 50 év után jutott ki olimpiára. Berlinben is érvényesült a papírforma, a németek és a svédek váltották meg a tokiói repülőjegyet, a szlovénok és az algériaiak lemaradtak az olimpiáról.

A tokiói olimpia férfi kézilabdatornájának mezőnye:
házigazda: Japán
világbajnok (2019): Dánia
Európa-bajnok (2020): Spanyolország
Afrika-bajnok (2020): Egyiptom
Pánamerikai bajnok (2019): Argentína
Az ázsiai selejtező győztese: Katar
kvalifikációs tornák továbbjutói:
(Podgorica): Norvégia, Brazília
(Montpellier): Franciaország, Portugália
(Berlin): Németország, Svédország

A női kézisek selejtezőjét ezen a héten rendezik. A magyarok Győrben fogadják a kazah, a szerb és az orosz csapatot, a kvartett első két helyezettje jut ki a tokiói olimpiára. Románia Montenegróba utazik, ahol a hazaiak mellett Norvégia lesz még ellenfele.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?