„Félreállt” a doppingoló román súlyemelőkkel összejátszó Nicu Vlad IWF-alelnök

Visszalépett pozíciójából Nicu Vlad, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) román alelnöke.

Döntését egy nappal azután hozta meg, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) égisze alatt működő Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) bűnrészességgel és manipulációval vádolta meg őt is, ugyanúgy, ahogyan Aján Tamást, az IWF tavaly áprilisban lemondott elnökét.

Fotó: insidethegames.bizAz insidethegames.biz beszámolója szerint a versenyzőként 1984-ben olimpiai bajnok, jelenleg a román sportági szövetség elnöki tisztét ellátó Vlad, mint IWF-alelnök - saját megfogalmazása szerint - "félreállt" addig, amíg ügyét lezárják, s lemondott arról, hogy technikai küldöttként képviselje az IWF-et a tokiói olimpián, melyről Románia súlyemelőit eltiltották. Az ITA vádja szerint Vlad összejátszással engedélyezte a doppinggal korábban lebukott és felfüggesztett román Roxana Cocos versenyzését és éremszerzését a 2012-es, londoni olimpiai játékokon. Cocos egyike annak az öt emelőnek, aki kilenc éve szabályt szegett, s a levett mintáknak a NOB által utólag elrendelt újratesztelése eredményeként 2019-ben anabolikus szteroidok jelenlétét mutatták ki náluk. Az "ötök" fegyelmi és jogi procedúrája nemrég zárult le, melynek eredményeként Romániát a doppingellenes szabályok súlyos megsértése miatt június 15-i hatállyal tiltotta el az IWF egy évre a súlyemelő versenyektől, így a tokiói olimpiától is.

Az ITA-t novemberben kérte fel a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA), hogy vizsgálódjon Aján Tamás és más IWF-vezetők ügyében. A tesztelő ügynökség többek között azt ellenőrizte, hogy a magyar sportdiplomata hivatali ideje alatt elkövetett-e szabálysértést, eltussolt-e doppingeseteket. Nicu Vlad ellen ugyanezek a vádak merültek fel.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?