FRISSÍTVE -Eb 2020: München marad, Bilbao helyét Sevilla, Dublin helyét Szentpétervár és London veszi át

FRISSÍTVE - Az Európai Labdarúgó-szövetség a hivatalos honlapján jelentette be, hogy az eredeti tervekkel ellentétben Bilbao és Dublin sem lesz társházigazdája a koronavírus-járvány miatt idén nyárra halasztott Európa-bajnokságnak. Előbbi helyére Sevilla ugrik be, míg az ír főváros mérkőzéseit Szentpétervár és London veszi át.

Az UEFA végrehajtó bizottsága a pénteki videokonferencián München, Bilbao és Dublin sorsáról döntött. Korábban ez a három város nem adott választ a megadott határidőig arra a kérdésre, hogy a nyári Európa-bajnokságon beenged-e majd nézőket a stadionokba – mint ismert, Aleksander Ceferin ehhez a feltételhez kötötte, hogy az eredetileg kijelölt városok társházigazdák maradhatnak-e.

Fotó: Agerpres/EPA

A sajtóhíreknek megfelelően azonban Bilbaóban és Dublinban sem lesznek Eb-mérkőzések. Előbbi helyére Sevilla ugrik be (30 százalékos kapacitással), míg a dublini csoportmérkőzéseket Szentpétervár, a nyolcaddöntőt pedig London veszi át.

A bilbaói és dublini mérkőzések eddig eladott jegyeit törölte az UEFA, a vásárlók teljes visszatérítést kapnak, és elsőbbséget élveznek majd az új helyszínre kijelölt mérkőzések jegyértékesítésének kezdetekor. Emellett azt is bejelentette az európai szövetség, hogy törlik a csapatkövető („Follow My Team”) jegyeket is az beutazási korlátozások okozta bizonytalanság miatt. 

„Szorgalmasan dolgoztunk a házigazda szövetségekkel és a helyi hatóságokkal a biztonságos és ünnepi környezet biztosítása érdekében. Nagyon örülök, hogy az egész kontinensen, minden mérkőzésen fogadhatunk nézőket a válogatott futball ünnepén” – idézi a közlemény Aleksander Ceferint, az UEFA elnökét.

A budapesti Puskás Arénában – az eredeti terveknek megfelelően – három csoportmérkőzés (amelyből kettőt a magyar válogatott játszik) és egy nyolcaddöntő lesz. A társrendezők közül egyedüliként az MLSZ célja az, hogy „a lehető legtöbb szurkoló” legyen a helyszínen, vagyis adott esetben telt ház előtt rendezhesse meg a találkozókat. A többi rendező város közül Szentpétervár és Baki egyaránt 50 százalékos stadionkihasználtságot jelölt meg. Az oroszok április végéig még jelezhetik, ha mégis több nézőt tudnak befogadni, Azerbajdzsánban pedig negatív koronavírusteszthez kötik az országba történő belépést. Amszterdam, Bukarest, Koppenhága és Glasgow 25–33 százalékos kapacitással számol, de előbbi három városban még nőhet az arány, ha javul az egészségügyi helyzet. London egyelőre 25 százalékos befogadóképességet vállal, ám az angol fővárosban bíznak benne, hogy a júliusi négyes döntő mérkőzésein (a két elődöntőben és a fináléban) több néző foglalhat majd helyet a Wembley lelátóin.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?