Erste Liga: Csíkszeredában került lépéselőnybe a Ferencváros

Négygólos győzelmet aratott Csíkszeredában az Erste Liga döntőjének első mérkőzésén az FTC-Telekom csapata pénteken este. A Sportklub nem tudott mit kezdeni a vendégek durvaság határát súroló erőszakos játékával. Salló Alpár, a hazaiak védője súlyos sérülést szenvedett.

Ünnepélyes pillanatok vezették fel az Erste Liga döntőjének első összecsapását a Vákár Lajos Műjégpályán. A teltháznyi közönség felállva énekelte a magyar, majd a székely himnuszt az első korongbedobás előtt. A két csapat elképesztő hangzavarban kezdte a mérkőzést, a hazai tábor mellett a vendégeket maroknyi zöld-fehér szurkoló támogatta.Fotók: Csíkszeredai Sportklub | Pál Zoltán

Jó iramban kezdték a felek az összecsapást, bár a színvonal nem érte el az elődöntőkben látott szintet. Izgalmakban azonban nem volt hiány, a feszültség átragadt a pályán lévőkre is, már az első percekben több alkalommal összeakaszkodtak a játékosok. A legkeményebb konfliktus Lapenkov és Bohunicky között alakult ki, akik rövid időn belül kétszer is megtalálták egymást. Különpárharcuk végeredménye egy hazai két perces és egy vendég 2+2 perces kiállítás lett. A kék-fehérek azonban nem tudtak élni a kínálkozó lehetőséggel.

A 15. perc fordulatot hozott a mérkőzés hangulatában és a játék képében is. Egy Nagy Gergővel történt szerencsétlen ütközést követően a Sportklub védője, Salló Alpár esett a fejére, társai azonnal jelezték, hogy nagy a baj. A mentőszolgálat munkatársai siettek a jégre és hordágyon vitték le a hazaiak 55-ösét. Az eset az m4sport.hu oldalon visszanézhető. A hírek szerint a játékos kórházba került, bár eszméleténél van, sérülése súlyosnak tűnik.

A közjáték megzavarta a hazaiakat, akik nehezen találták meg újra a ritmust. Ezen az sem segített, hogy a 18. percben a Ferencváros egy megpattanó lövéssel megszerezte a vezetést, Fowlie volt eredményes (0–1). Másfél percre rá jött az újabb hidegzuhany, Nagy Gergő jó indítása után Kulmala duplázta meg a vendégelőnyt (0–2).

A második felvonás elején sorra érkeztek a ferencvárosi kiállítások, ám a Sportklub sem szimpla-, sem kettős emberelőnyben nem tudott közelebb zárkózni. Nyomott a székelyföldi csapat, aminek a 33. percben meg is lett az eredménye, egy korongszerzés nyomán Stach talált be közelről Arany kapujába (1–2). Az utolsó percek újra Sportklub emberelőnyt hoztak, ám hiába játszottak fölényben, nem tudtak egyenlíteni Sofronék.

Rosszul indult a záró játékrész a hazaiaknak, öt perc alatt három FTC-találat is született. A negyedik soros Bán kezdte meg a gólgyártást, aki első gólját szerezte az Erste Ligában és a 43. percben 1–3-ra módosította az állást. Másfél perc múlva Tóth Gergő korongjába Fowlie ért bele jó ütemben, a 48. Percben pedig Pavuk emberelőnyben növelte négyre a vendégvezetést (1–5). A hazai szakvezetés levitte Adorjánt és a rájátszás során először állt a kapuba Szamankov, aki néhány jó megmozdulással bizonyította, hogy lehet rá számítani. A Sportklub az utolsó negyed órában képtelen volt megújulni, a Ferencváros magabiztosan őrizte meg az előnyét és nyerte meg a döntő első összecsapását. A felek szombaton 14.30-tól újra összecsapnak a Vákár Lajos Műjégpályán.

Vezetőedzői értékelések
Rico Rossi vezetőedző, Csíkszeredai Sportklub: "Nagyon jó kezdése volt ennek a sorozatnak sok fizikai hokival. Az első tíz percben kiváló helyzeteink voltak, aztán a Sallóval történt eset egy kicsit visszavett belőlünk. A második játékrészben elkezdtünk újból építkezni, jó esélyeink voltak emberfórban is, de nem találtunk be, ami valószínűleg a mérkőzésbe került. Nem mondanám, hogy a kritikus pillanat Salló sérülése volt, sokkal inkább ijesztő volt az egész mindkét csapat számára. Egyelőre nem tudok semmit az állapotáról".
Fodor Szabolcs vezetőedző, FTC-Telekom: "Erste-Liga döntőhöz méltó meccs volt, nagyon kemény és jó hokit láttam. A srácok megvalósították azt, amit kértünk tőlük, azt a jégkorongot játszottuk, amivel egy döntőben nyerni lehet. Ebből az eredményből nem szabad messzemenő következtetést levonni, tudjuk, hogy minimum ennyire kell betartanunk a taktikát és ennyire keményen kell hokizzunk ezután is. Innentől kezdve nem is foglalkozunk ezzel a mérkőzéssel, nincs sok időnk, de készülünk, hogy ismét ilyen munkát tudjunk letenni az asztalra."

Jégkorong Erste Liga, döntő, első mérkőzés
Csíkszeredai Sportklub-FTC-Telekom 1–5 (0–2, 1–0, 0–3)
Csíkszereda, Vákár Lajos Műjégpálya 1950 néző
Gólszerzők: Stach (33.), ill. Fowlie (18.), Kulmala (19.), Bán (43.), Tóth G. (45.), Pavuk (48.)
Kapura lövések száma: 28–32
Kiállításpercek: 10, ill. 14 perc

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?