Erdélyi magyar sikerek Krakkóban: Barabási Kinga és Györgydeák Apor is aranyérmet nyert

„Kisajátították” a dobogó legmagasabb fokát az erdélyi magyar teqballosok a krakkói rendezésű Európai Játékok egyéni versenyében: a nőknél a marosvásárhelyi Barabási Kinga, a férfiaknál a székelyudvarhelyi Györgydeák Apor lett a bajnok.

Fotó: COSRKét aranyérmet is szereztek csütörtökön Románia számára az erdélyi magyarok a Krakkóban rendezett Európai Játékokon: a teqball versenyszám női egyesében a marosvásárhelyi Barabási Kinga, a férfiaknál pedig a székelyudvarhelyi Györgydeák Apor diadalmaskodott.

Barabási Kinga kirobbanó formában érkezett Krakkóba, hogy részt vegyen az Európai Játékok teqball versenyszámában. A marosvásárhelyi sportoló három sima, két szettben megnyert mérkőzéssel abszolválta a csoportkört. Előbb a szlovák Adriana Kecerovát győzte le 2-0-ra (12-5, 12-4), majd a cseh Iva Burvalova következett, aki fölött ugyancsak 2-0-ra (12-7, 12-7) diadalmaskodott. Harmadik ellenfele, a portugál Carla Couto se tudta megszorongatni, őt is 2-0-al (12-7, 12-4) intézte el.

A negyeddöntőben a német Dana Hillmann hajtott fejet Barabási Kinga előtt, neki se jött össze a szettgyőzelem, az eredmény ebben az esetben is 2-0 (12-7, 12-4) volt. A marosvásárhelyi teqballos az elődöntőben a dán Nanna Lind Kristensent intézte el, ugyancsak 2-0-al (12-4, 12-7).

Következhetett a döntő az addig ugyancsak hibátlanul menetelő francia Amelie Julian ellen. Tévedett, aki azt hitte, hogy kiegyensúlyozott találkozóra lesz kilátás, ugyanis Barabási döntőbeli ellenfelét is "állva hagyta", a 2-0-s (12-9, 12-6) győzelem végén önfeledten ünnepelt edzője karjában.

Erdélyi magyar sikerek Krakkóban. Barabási Kinga (balról első) a második marosvásárhelyi sportoló, aki aranyérmet szerzett a lengyelországi Európai Játékokon, az asztaliteniszezők női egyesét megnyerő Szőcs Bernadette (középen sárgában) "nyitotta meg a bált". Ugyancsak velük ünnepel a székelyudvarhelyi Györgydeák Apor teqballozó is, aki a férfiaknál vitte el a show-t.

A férfiaknál is székelyudvarhelyi (erdélyi magyar, román) győzelem született, ahol a világelsőként asztalhoz álló Györgydeák Apor a tavalyi világbajnoki győzelem után a kontinentális címet is megszerezte.

A Krakkó főterén kialakított pályákon nagy érdeklődés övezte a küzdelmeket. Györgydeák Apor a csoportkörben két elsöprő győzelmet aratott a szlovák Marian Badar és a portugál Joao Pinheiro ellen. A negyeddöntőben az ukrán Oleh Uscsenko se talált fogást a székely fiún, Györgydeák őt is két szettben intézte el.

Sokkal nehezebb dolga volt az elődöntőben a francia Hugo Rabeux ellen, bár az első szettet 12–11-re megnyerte, a következő jétszma a franciáé lett 12–6-tal, így jöhetett a mindent eldöntő harmadik szett. Rabeaux 5-2-s vezetésénél Györgydeák időt kért, és ezzel megtörte ellenfele lendületét. Következett egy 10-2 roham, aminek végén a székelyudvarhelyi srác karja lendülhetett magasba.

A fináléban ugyanazzal a lengyel Adrian Duszak volt Györgydeák ellenfele, akit a tavalyi nürnbergi világbajnoki döntőben maga mögé utasított. Apor alaposan meglepte a hazai közönség által biztatott riválisát, a mérkőzést egy 4–0-s részeredményel indította. Duszak is elkezdte gyértani a pontokat, felzárkózott 9-8-ra, de innen már csak Györgydeák szerzett pontokat, így az első szett az övé lett.

A második játszmát még az elsőnél is jobban kezdte az erdélyi fiú, 8–0-al sokkolta a krakkói közönséget. A kétségbesett Duszaknak volt még egy fellángolása, öt egymás utáni ponttal közelebb lopta magát, de a meccs megneyerésére nem volt esélye, Györgydeák Apor 12-8-ra behúzta a második szettet is és ezzel megnyerte a férfi teqballosok egyéni versenyét az Európai Játékokon.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?