Először nyerte meg a kosárlabda-világbajnokságot Németország

Fotó: Agerpres/EPANémetország először nyerte meg a férfi kosárlabda-világbajnokságot, miután a vasárnapi, manilai döntőben 83-77-re legyőzte Szerbiát.

A 2002-ben vb-bronzérmes németek az idei torna egyedüli veretlen csapataként készültek első világbajnoki döntőjükre, és távol-keleti menetelésük során Ausztrália, Szlovénia vagy az Egyesült Államok sem tudta megállítani őket.

Szerbia valamivel komolyabb múlttal büszkélkedhetett, mivel még Jugoszláviaként háromszor, Szerbia és Montenegróként pedig kétszer ült fel a kosárvilág trónjára. Utóbbi alkalommal, 2002-ben az a Szvetislav Pesics ült a kispadon, aki jelenleg is irányítja a csapatot, a 74 éves edzőlegenda egyébként Barcelonában Hanga Ádám trénere is volt. Szerbia néven a gárda egy vb-ezüstérmet szerzett 2014-ben.

A manilai nyitónegyedben javarészt a balkániak diktálták a tempót, de nem tudtak elszakadni a tavaly Európa-bajnoki bronzérmes németektől, a nagyszünetben 47-47 volt az állás. Német oldalon a tíz éve az NBA-ben edződő Dennis Schröder és a 2021 óta az Orlando Magicet erősítő Franz Wagner 14-14 pontnál tartott, míg a szerbeknél Bogdan Bogdanovics (Atlanta Hawks) 15-tel vitte a prímet.

Térfélcsere után váratlanul elbizonytalanodtak a szerbek, 8 és fél perc alatt csupán 6 pontot hoztak össze, a kanadai-finn Gordon Herbert együttese ezalatt 12 ponttal meglépett. A 69-57-ről induló zárószakaszban a Pesics-gárda másfél perccel a vége előtt, Aleksza Avramovics révén 3 pontra faragta hátrányát, de ennél közelebb már nem tudott férkőzni.

A veretlenül diadalmaskodó németek történetük legnagyobb sikerét érték el első vb-aranyukkal.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?