Elhunyt Miroslav Blazevic, a horvátok legendás kapitánya

Két nappal 88. születésnapja előtt elhunyt Miroslav Blazevic, a horvát labdarúgó-válogatott korábbi szövetségi kapitánya.

A Horvát Labdarúgó Szövetség Twitter-oldalán közölte, hogy a legendás tréner hosszan tartó súlyos betegség után Zágrábban hunyt el.

Blazevic 1994-ben lett az akkor már független Horvátország futballválogatottjának szövetségi kapitánya, amellyel hatalmas szenzációt keltve, az olaszokat megelőzve kijutott az 1996-os angliai Európa-bajnokságra. A kontinensviadalon a későbbi győztes német csapattal szemben a negyeddöntőben búcsúzott a gárda.

Két évvel később a franciaországi világbajnokságon még ennél is nagyobb meglepetést okozott a többek között Davor Sukerrel, Zvonimir Bobannal és Slaven Biliccsel felálló válogatott, amely az elődöntőig menetelt, ott ugyancsak a későbbi győztes franciákkal szemben maradt alul, de a bronzmérkőzésen 2-1-re legyőzte a hollandokat.

Blazevic egészen 2000-ig irányította a válogatottat, később számos helyen, például Iránban, Kínában és Bosznia-Hercegovinában is dolgozott.

Kapcsolódók

Kimaradt?