Dél-Amerikában rajtol el a 2026-os foci-vb selejtezősorozata

Fotó: FFPRomániai idő szerint pénteken hajnalban a Paraguay-Peru mérkőzéssel megkezdődik a 2026-os labdarúgó-világbajnokság dél-amerikai selejtezősorozata, melynek végére 45 válogatott csatlakozik a három házigazdához, az Egyesült Államokhoz, Kanadához és Mexikóhoz.

A nyitónapon pályára lép a címvédő argentin csapat is, amely Ecuador együttesét látja vendégül Buenos Airesben.

A kvalifikáció alapjaiban változott meg az előző ciklushoz képest, mivel a vb létszámát 32 együttesről 48-ra növelték, ennek köszönhetően a dél-amerikai kontinens tíz országából például az eddigi négy helyett hat jut ki egyenes ágon a tornára, a hetedik pedig interkontinentális pótselejtezőt vívhat. Ennek nyomán az olyan kiemelkedő csapatoknak, mint például az argentin és a brazil a papírforma szerint nem okozhat gondot a kijutás.

A 18 fordulós dél-amerikai selejtező után októberben az ázsiai selejtezősorozat rajtol el tíz oda-visszavágós párharccal, melynek továbbjutói csatlakoznak a kontinens 26 legjobb csapatához. A 36 együttest kilenc kvartettbe osztják, melyekből az első és második helyezettek lépnek a következő szakaszba. A 18 versenyben maradt ország három hatos csoportban folytatja, melyekből az első kettő vívja ki a részvételt, míg a harmadik és negyedik helyezettek tovább folytatják a küzdelmet. A kontinentális pótselejtezőről két gárda csatlakozik - a két háromcsapatos csoport győztese - a vb mezőnyéhez, míg a második helyezettek egy oda-visszavágós párharcban küzdenek meg az interkontinentális pótselejtezőért, így nyolc vagy kilenc képviselője lesz a területileg legnagyobb földrésznek.

Novemberben indul a küzdelem Afrikában, ahol az 54 nemzeti együttest kilenc hatos csoportba osztották, melyekből a győztesek kvalifikálják magukat a vb-re, a négy legjobb csoportmásodik pedig megküzd egymással a kontinens interkontinentális selejtezős helyéért.

A torna helyszíneiÉszak- és Közép-Amerikában jövő márciusban rajtolnak a selejtezők két oda-visszavágós párharccal. Utána az így kialakuló harmincas mezőnyt hat darab ötös csoportba sorsolják, melyekből a legjobb kettő lép az utolsó szakaszba. A versenyben maradt 12 csapat három kvartettben folytatja a küzdelmet: a csoportgyőztesek kijutnak a vb-re, a két legjobb másodiknak pedig interkontinentális pótselejtezőn marad esélye kivívni a részvételt.

Óceániában, amely először kapott biztos indulási jogot, jövő szeptember kezdődnek a vb-selejtezők. A térség négy leggyengébb csapata közül egy csatlakozhat a hét kiemelthez. Ezt követően a két kvartett első két helyezettje pedig egyenes kieséses rendszerben dönti el, melyik csapat utazhat a vb-re, a döntő vesztesének még marad reménye az interkontinentális pótselejtezőn.

Utolsóként Európában rajtolnak a selejtezők, méghozzá 2025 márciusában. Tizenkét csoportot alakítanak ki, melyekben négy vagy öt csapat szerepel majd. Az első helyezettek kijutnak a vb-re, a másodikok pedig a kontinentális pótselejtezőn küzdhetnek tovább, akárcsak további négy csapat a 2024-es Nemzetek Ligája alapján. A 16 válogatott elődöntő-döntő rendszerben harcol meg a maradék négy helyért 2026 márciusában.

Az nem változott, hogy interkontinentális pótselejtezőn dől el az utolsó két kiadó hely, csakhogy azokra már hat nemzeti együttes kvalifikálja magát, így kettő a nemzetközi szövetség világranglistája alapján kiemelt lesz. A másik négy csapat párba sorsolják, majd a győztesek küzdenek meg a kiemeltekkel.

A magyar válogatott 1986 óta nem jutott ki a világbajnokságra, azaz negyven év után térhetne vissza a futball legnagyobb színpadára.

Kapcsolódók

Kimaradt?