Dánia gólzáporos sikerrel nyolcaddöntős, a belgák csoportelsőként jutottak tovább

Dánia váratlanul simán, 4–1-re legyőzte az orosz csapatot, így második helyen végzett a részben budapesti és bukaresti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság B-csoportjában és bejutott a nyolcaddöntőbe. Eldőlt az is, hogy ha Magyarország szerdán legyőzi Németországot, a többi eredménytől függetlenül továbbjut a saját csoportjából.

A két vereséggel kezdő dánok lehengerelték az oroszokat, akik rosszabb gólarányuk miatt a dánok és az ugyancsak egy győzelemmel végző finnek mögött az utolsó helyen zártak és kiestek.

Az északiak gyorsan átvették a kezdeményezést a meccsen, az első pillanattól látszott, hogy nekik kell hajtani a győzelemért, míg az oroszoknak a döntetlen is jó eredmény. A skandináv fölény azonban sokáig csak labdabirtoklásban mutatkozott meg, helyzetig nem jutott el a csapat, az orosz gárda pedig nem egyszer remek és veszélyes kontratámadásokat vezetett. A játékrész hajrájára fordulva aztán mégis a dán együttes szerzett vezetést, Mikkel Damsgaard gyönyörű lövésével. A 20 éves és 353 napos csatár ezzel minden idők legfiatalabb dán gólszerzője lett nagy tornán.

A második félidő elején már az oroszoknak volt sürgős, a támadásaikba azonban rengeteg hiba csúszott, ráadásul alig negyedóra után a dánok növelték előnyüket egy nem mindennap látható hiba után: Kuzjajev rossz hazaadási kísérletével a 16-oson belül álló Poulsen elé „tálalt", aki az üres kapuba lőtte a labdát. A folytatásban még egyszer felcsillant az oroszok számára a remény – Dzjubát borították fel a dánok ötösénél, s a megítélt büntetőt a sértett nagy erővel középre, a léc alá rúgta –, de gyors szépítésük után a dánok két szép góllal lezárták a meccset és a nagy arányú sikerrel kivívták a továbbjutást, az oroszokat pedig kiejtették.Dán öröm a köbön | Fotó: UEFA EURO 2020 Twitter-csatorna

B-­csoport, 3. forduló:
Dánia–Oroszország 4–1 (1–0)
Koppenhága, 25 000 néző, v.: Turpin (francia)
gólszerző: Damsgaard (38.), Paulsen (59.), Christensen (79.), Maehle (82.), illetve Dzjuba (69., 11-esből).

A másik hétfő esti meccsen Belgium legyőzte a szívósan védekező finneket, és ezzel százszázalékos teljesítménnyel jutott nyolcaddöntőbe. A várakozásoknak megfelelően a belgák játszottak támadó felfogásban, az első negyedóra után nyomasztóvá vált a fölényük, mindez azonban csak gólszerzési lehetőségeket eredményezett, mert a finnek rendkívül fegyelmezetten védekeztek, olykor pedig szerencséjük volt.

A szünet után sem változott a játék képe, a finn kapus Lukas Hradecky egyre többször játszott főszerepet, és bár a 65. percben már ő is tehetetlennek bizonyult, a belgák első gólját les miatt nem adták meg. Kilenc perccel később éppen – az addig remeklő – Hradecky öngóljával került előnybe a világbajnoki bronzérmes: az ötödik belga szöglet után Thomas Vermaelen a kapufára fejelt, de onnan a labda Lukas Hradecky kezére, majd a gólvonal mögé pattant.

A belga válogatott sorozatban 33. alkalommal szerzett legalább egy gólt; legutóbb 2018 júliusában, az oroszországi világbajnokság elődöntőjében nem találtak be, amikor 1–0-ra kikaptak Franciaországtól, éppen Szentpéterváron.De Bruyne vezényelte a belgákat | Fotó: UEFA EURO 2020 Twitter-csatorna

A végeredményt Lukaku állította be a 81. percben: De Bruyne pontos passzával kapura fordult, majd a tizenegyespont magasságából a hálóba lőtt. Csapatának fölényére jellemző, hogy nyolc alkalommal találta el ellenfele kapuját, a finneknek mindez csupán egyszer sikerült.

B-csoport, 3. forduló:
Belgium–Finnország 2–0 (0–0)
Szentpétervár, Kresztovszkij Stadion, 18 500 néző, v.: Felix Brych (német)
gólszerzők: Hradecky (öngól, 74.), Lukaku (81.)

B-csoport Meccs Győz. Dönt. Ver. Gólarány Pont
Belgium 3 3 0 0 7-1 9
Dánia 3 1 0 2 5-4 3
Finnország   3 1 0 2 1-3 3
Oroszország  3 1 0 2 2-7 3

Eldőlt, hogy a két harmadik helyezett csapat is 3 ponttal végez (a finnek mellett az ukránok), így ha szerda este Magyarország legyőzi Münchenben a német válogatottat, a francia–portugál meccs eredményétől függetlenül is továbbjut, mert ha harmadik helyen is végez az F-csoportban, 4 ponttal bekerül a négy legjobb harmadik helyezett közé.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?