Az angolok vizsgálatot kérnek a FIFA-tól a magyar szurkolók rasszista megnyilvánulásai miatt

A csütörtök esti magyar–angol (0–4) vb-selejtezőt követően a vendégek labdarúgó-szövetsége (FA) vizsgálatot kér a FIFA-tól, a magyar labdarúgó válogatott szurkolóinak kirekesztő megnyilvánulásai miatt.

„Extrém módon csalódást keltő arról hallani, hogy több játékosunkkal szemben kirekesztő módon viselkedtek. Felkérjük a FIFA-t, hogy vizsgálja ki az ügyet. A továbbiakban is labdarúgóink, illetve stábtagjaink mellett állunk, közös elhatározásunkban, hogy felhívjuk a figyelmet a diszkrimináció minden formájára és elítéljük ezeket” – írta Twitter-oldalán az angol Labdarúgó-szövetség.

A sérelmezett esetekre az FA közleménye nem tér ki.

A BBC azonban külön írást szentelt a Budapesten tapasztalt hangulatnak, melyben részletesen kifejti azokat. Mint írják, az ultrák már a mérkőzés előtt is semmibe vették a magyar szövetségi kapitány, valamint a magyar válogatott tagjainak felkérését, és kifütyölték az angol csapat féltérdre ereszkedését. Egy, ebből a szempontból eseménytelen első félidő után, az indulatok akkor szabadultak el, amikor a második félidő elején Raheem Sterling a magyar tábor előtt ünnepeltette magát a vendégek első gólja után. A lelátón ülők műanyagpoharakkal bombázták a Manchester City klasszisát, többen bemutogattak neki.Fotó: Twitter/Raheem Sterling

 A brit ITV és a Sky Sports televíziók riporterei azt állították, láttak és hallottak olyan magyar szurkolókat, akik majomhangok utánzásával gúnyolták a színesbőrű Raheem Sterlinget és Jude Bellinghamet, sőt a Sky Sports felvételeket is mutatott az egyik ilyen nézőről.

A BBC Radio 5 Live helyszínen tartózkodó riportere, Juliette Ferrington azt is sérelmezte, hogy az utolsó sípszó után a magyar válogatott tagjai felsorakoztak a rasszista megnyilvánulásaikkal magukat kiviselő ultrák előtt, és több mint 5 percen keresztül ünnepeltették magukat. 

Gareth Southgate szövetségi kapitány és Harry Kane csapatkapitány is elmondta, nem voltak tanúi rasszista incidenseknek, de ha mégis történtek ilyenek, az teljesen elfogadhatatlan, és büntetést érdemelnek.

A Kick It Out rasszizmusellenes szervezet úgy fogalmazott, „megdöbbentő volt látni néhány magyar szurkoló viselkedését". Tony Burnett igazgató elmondta, támogatják az angol játékosokat és a szakmai stáb tagjait, akik ismét erőteljesen és becsületesen felléptek a rasszizmussal szemben, aminek nincs helye a sportágban és a társadalomban. „Nem ez az első ilyen eset Magyarországon, ezért felkérjük a FIFA-t, hogy sürgősen vizsgálja ki ezt az ügyet. A tetteseket felelősségre kell vonni, és lépéseket kell tenni annak biztosítására, hogy az ehhez hasonló jelenetek ne ismétlődjenek meg” – szögezte le.

A brit politikusok is „határozott lépéseket” kérnek

Boris Johnson brit miniszterelnök a közösségi oldalán azt írta: „teljesen elfogadhatatlan, hogy az angol játékosoknak rasszista inzultusokat kellett elszenvedniük Magyarországon”. A kormányfő is felszólította a FIFA-t, hogy „tegyen határozott lépéseket a felelősökkel szemben annak érdekében, hogy ezt a fajta gyalázatos magatartást végleg kiirtsák a sportágból”.

Robert Buckland igazságügyi miniszter szintén elítélte, és "mélyen lehangolónak" nevezte a rasszista magatartást. „Azt az üzenetet kell továbbítanunk, hogy a rasszizmusnak nincs helye a sportban, nincs helye a társadalmunkban” – tette hozzá.

Szijjártó: ti se vagytok különbek

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán megosztott egy videófelvételt, amely akkor készült, amikor az angol szurkolók kifütyülték az olasz himnuszt a Londonban rendezett júliusi Európa-bajnoki döntő előtt.

„Az angol játékosok panaszkodnak a tegnapi ellenséges budapesti hangulat miatt. Az alábbi felvétel a Wembleyben készült az Eb-döntő előtt. Az olasz himnusz alig hallható az angol szurkolók füttykoncertje közepette. Akkor is nyilatkoztak vajon hasonlókat?” – tette fel a kérdést Szijjártó.

A FIFA a hivatalos jelentésekre vár

A FIFA - csütörtöki közleménye szerint - „határozottan elutasítja a rasszizmus és az erőszak minden formáját, és egyértelműen a zéró tolerancia elvét képviseli az ilyen magatartással szemben a labdarúgásban”. A nemzetközi szövetség illetékesei hozzátették, hogy „meg fogják tenni a megfelelő intézkedéseket”, amint megkapják a mérkőzéssel kapcsolatos jelentéseket.

A nemzetközi szövetség előírásai szerint pontlevonással, zárt kapus mérkőzésekkel, sőt kizárással is büntethetik a magyar csapatot.

Az MLSZ a szurkolókkal fizettetné ki a pénzbüntetést

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) közleménye kiemeli: a Puskás Arénába kilátogató 60 ezer szurkoló döntő többsége sportszerűen, a magyar válogatottat biztatva drukkolt még akkor is, amikor már vesztésre állt a csapat. „Éppen az ő védelmükben van szükség a rendbontók beazonosítására és szigorú megbüntetésére. A pályára lépő, a fénygránátot és a poharakat bedobó szurkolók azonosítása zajlik. Ellenük megteszi a rendőrségi feljelentést az MLSZ” - írták a szövetség honlapján.

A közlemény szerint az esetleges pénzbüntetést polgári peres eljárás keretében az MLSZ az elkövetőkre hárítja, emellett a sportrendezvényekről történő kétéves kizárásra számíthatnak az eljárás végén.

Az UEFA már büntetett

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) diszkriminatív szurkolói megnyilvánulások miatt három zárt kapus mérkőzésre büntette a magyar szövetséget az EURO-2020 után. A szervezet honlapjának közlése szerint az Európa-bajnokság budapesti és müncheni találkozóin – a magyarok a portugálokkal és a franciákkal a Puskás Arénában, a németekkel az Allianz Arénában csaptak össze – diszkriminatívan viselkedtek egyes szurkolók, emiatt a válogatott soron következő két hazai, UEFA-rendezésű találkozóján nem lehetnek nézők. A harmadik mérkőzésre szóló büntetést az UEFA két évre felfüggesztette. A szervezet emellett 100 ezer euróra is megbüntette a magyar szövetséget, melynek „Egyenlő Játék" feliratú molinót kell majd kifeszítenie ezeken a találkozókon.

A büntetés várhatóan a magyarok következő Nemzetek Ligája-összecsapásait érinti majd. Marco Rossi együttese a NL 2022–2023-as kiírásában a legjobb 16 együttest felvonultató A-divízióban szerepel.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?