Australian Open: „wifis börtönbe” zárták a teniszezőket?

Ki jobban, ki rosszabbul viseli a karanténban töltött időt az ausztrál nyílt teniszbajnokságra Melbourne-be érkezett játékosok közül – számolt be az Australian Open körüli hangulatról a Magyar Távirati Iroda.

A férfiaknál a spanyol Roberto Bautista Agut nemes egyszerűséggel börtönhöz hasonlította a bezártságot. „Pont olyan, mintha rácsok mögött lennénk, csak van wifi. Ezeknek az embereknek fogalmuk sincs a teniszről, az edzésekről, teljes a katasztrófa” – idézte az MTI a világranglistán 13. teniszező egy izraeli televíziós csatornának, hozzátéve, az irányítás nem az ausztrál szövetség, hanem a kormányzat kezében van. A 2019-ben negyeddöntős spanyol játékos megjegyezte, a körülmények mentálisan és fizikálisan is nagy megterhelést jelentenek a játékosoknak.

Korábban a világelső Novak Djokovics hivatalos levélben fordult Victoria állam vezetőihez, hogy adjanak engedményeket a játékosoknak, ám falakba ütközött: az állam első embere, Daniel Andrews határozottan visszautasította Djokovics kéréseit, mondván az országba érkezők tisztában voltak a szabályokkal, és azért, mert ők teniszezők, nem fognak kivételezni velük.

A női játékosok közül többen is békességre, türelemre intik társaikat. A 2019-ben wimbledoni elődöntős cseh Barbora Strycová például azt mondta, felkészült a mostani körülményekre: napi kétszer erősít, olvas, a közösségi oldalakon tartja a kapcsolatot mindenkivel, illetve tévézik. „Nem igazán tudok panaszkodni. Ezen át kell esnünk, igyekszem pozitív maradni” – tette hozzá.

A torna kétszeres bajnoka, a teljes karanténban lévő fehérorosz Viktorija Azarenka közösségi oldalán üzent társainak, akiktől empátiát kért.

„Világjárvány van, tavaly jól láttuk, senkinek nincs világos forgatókönyve arról, hogyan kellene mindennek teljes kapacitással, hiba nélkül működnie. Néha a dolgok megtörténnek, ezeket el kell fogadnunk, alkalmazkodnunk kell és tovább kell lépnünk” – írta Twitteren a korábbi világelső, együttműködést, megértést és empátiát kérve játékostársaitól.

Tavaly Melbourne 4.9 milliós lakossága 112 napig szigorú elzártságban élt, hogy megakadályozza a pandémia második hullámát. Az intézkedéseken októberben lazítottak. Hétfőn 12. napja nem regisztráltak új koronavírusos esetet, ez alól csak az a kilenc személy volt kivétel, aki a három, Australian Openre érkezett járaton utazott.

A versenyigazgató Craig Tiley kedden azt közölte, nem módosítanak a férfiverseny lebonyolításán, azaz maradnak a három nyert szettig tartó mérkőzések. „Grand Slam-tornán vagyunk” – jelentette ki nemes egyszerűséggel a viadal első számú embere, aki azt is megemlítette, hogy mintegy 500 játékos vett részt azon a videokonferencián, amin világosan ismertették a beutazási szabályokat. Elmondása szerint a nagy többség megértette a helyzetet és így is boldog volt, hogy ott lehet az év első GS-versenyén.

A február 8-án kezdődő Grand Slam-tornára érkezőkre rendkívül szigorú szabályok vonatkoznak, a játékosok és kísérőik csak negatív teszt birtokában léphettek be Ausztráliába, ahol így is 14 napos karantén vár rájuk. Ezt csak napi öt órára, az edzésük idejére hagyhatják el. A játékosok közül 72-en így is teljes karanténba kényszerültek, ugyanis olyan járaton utaztak Ausztráliába, melyen volt koronavírus-fertőzött, ők egyáltalán nem hagyhatják el szobáikat. A karanténszabályok megszegéséért 20 ezer ausztrál dolláros büntetés jár. A teljes bezártságra kötelezettek között van mások mellett a női címvédő amerikai Sofia Kenin, illetve a korábbi bajnokok közül Azarenkán kívül a német Angelique Kerber is.

Vasárnapig mintegy 1200 teniszező, edző, kísérő és hivatalos személy érkezett 15 különgéppel a Grand Slam-tornára, őket a 14 napos karantén alatt naponta szűrik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?