A román válogatott nyerte az Európa Liga ezüst divíziója budapesti négyes döntőjét

A román válogatott nyerte a férfi röplabda Európa Liga ezüst divízióját, miután a budapesti négyes döntő vasárnapi fináléjában 3–2-re legyőzte a finn csapatot.

A Tüskecsarnokban rendezett mérkőzés első szettjében a finnek minden játékelemben, de különösképpen nyitásfogadásban és támadási hatékonyságban ellenfelük fölé kerekedtek. A második felvonásban is jól kezdtek az északiak, de 9–4-es előnyük után a románok – akik ekkorra felvették a mérkőzés igen gyors ritmusát – néhány ásszal egyenlítettek, majd a játszma második felében fordítva egyenlítettek.

A harmadik etapra újítottak a finnek, akik tíz ponttal is elhúztak. A románok később ugyan mínusz négyre vissza tudtak zárkózni, de az északi együttes Antti Mäkinen vezérletével ezt az előnyét megtartva újra előnybe került. A negyedik szettben sokáig úgy tűnt, a finnek képesek lesznek lezárni az összecsapást, ám 17–14-es előnyük után a románok egyenlítettek, majd Marian Bala ászaival két ponttal elhúztak és kiharcolták a rövidített felvonást.

Ebben sokáig fej-fej mellett haladt a két együttes, a kelet-európaiak voltak azok, akik (11–9-nél) először el tudtak húzni két ponttal, és bár a finnek három mérkőzéslabdát hárítottak, a románok – elsősorban jobb nyitóteljesítményüknek köszönhetően – 145 perc után aranyérmet ünnepelhettek. A mérkőzés legjobbja a 21 pontos Mäkinen volt, a románoktól négyen is kétszámjegyű pontszámmal zártak.

Sikerükkel a románok jövőre az arany divízióban indulhatnak.

Eredmény, döntő:
Románia–Finnország 3–2 (–17, 21, –20, 23, 13)
A 3. helyért:
Észak-Macedónia–Magyarország 3–2 (22, –18, 15, –19, 7)

Kapcsolódók

Kimaradt?