A román futballválogatott 57 év után szerepel az olimpián

A riói játékokon Brazília – az olimpiák történetében először – megnyerte a férfi labdarúgótornát, Tokióban pedig éppen a döntőben legyőzött németek ellen kezdi meg a csoportkört csütörtökön.

Öt évvel ezelőtt emlékezetes fináléban, 11-esekkel diadalmaskodtak a dél-amerikaiak, akiket jelenleg is a favoritok közé sorolnak, de a németek aranyérme sem lenne meglepetés. Az elsőszámú esélyes azonban a rengeteg fiatal tehetséget soraiban tudó spanyol csapat, amely a csoportküzdelmek során szintén felmérheti erejét az argentinok elleni összecsapáson.

A férfi futballtornákon Magyarország 3 arany-, 1 ezüst- és 1 bronzéremmel az olimpiák történetének legeredményesebb együttese, s csupán akkor veszti el éllovas pozícióját, ha a két-két arannyal és ezüsttel álló Argentína győzne augusztus 7-én a jokohamai fináléban.

A férfiaknál 1997. január elseje után született játékosok mellett három túlkoros futballistát nevezhettek az edzők. A négy kvartettből az első két helyezett jut a negyeddöntőbe, onnantól egyenes kieséses rendszerben zajlik a küzdelem.

A csoportbeosztás
A-csoport: Japán, Mexikó, Franciaország, Dél-Afrika.
B-csoport: Új-Zéland, Dél-Korea, Románia, Honduras.
C-csoport: Egyiptom, Spanyolország, Argentína, Ausztrália.
D-csoport: Elefántcsontpart, Szaúd-Arábia, Brazília, Németország.

A nőknél korlátozás nélkül szerepelhetnek a labdarúgók, így a szerdán elrajtolt tornán a világbajnok amerikai csapat a toronymagas favorit, amely azonban a legutóbbi játékokon nagy meglepetésre csak ötödik lett. Az Egyesült Államok a női futball 1996-os debütálása óta, öt arany- és egy ezüstérem után Rio de Janeiróban először maradt le a döntőről. Címvédés biztosan nem lesz, mivel a németek ki sem jutottak, távollétükben a szakértők szerint a holland és a brit gárda lehet a legveszélyesebb az Egyesült Államokra.

A szerdai nyitó napon – az eddig lejátszott meccseken – Svédország meglepően sima, 3–0-s győzelmet aratott az Egyesült Államok felett, Brazília 5–0-ra nyert Kína ellen, míg Nagy-Britannia 2–0 arányban diadalmaskodott Chile válogatottja felett.

Románia férfi futballválogatottja 57 év szünet után szerepel ismét a nyári ötkarikás játékokon; érdekesség, hogy az 1964-es olimpiát is Japánban rendezték. A Mirel Rădoi szövetségi kapitány által felkésztett csapat a 2019-es U21-es Európa-bajnokságon az elődöntőbe jutott, így vívta ki az olimpiai szereplés jogát, de a válogatott gerincét alkotó játékosok zömét klubjaik nem engedték el az olimpiára, mivel a vetélkedő nem szerepel a nemzetközi futballszövetség (FIFA) versenynaptárában.Mirel Rădoi és Marco Dulca a nyitómeccs előtti sajtótájékoztatón | Fotó: frf.ro

A román csapat csütörtökön (román idő szerint) 14 órakor kezdik meg szereplését Honduras ellen, a meccset a TVR és a Eurosport élőben közvetíti. Július 25-én, vasárnap (14 óra, román idő szerint) Dél-Korea, július 28-án, szerdán (7.30) Új-Zéland lesz a román válogatott ellenfele.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?