A náci Németországot emlegetve kritizálta a pekingi olimpiát a kétszeres aranyérmes sportoló

Keményen kritizálta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB) Nils van der Poel, aki a pekingi téli olimpiáról két aranyéremmel tért haza.

Mielőtt Van der Poel, aki a nagymamája révén magyar felmenőkkel is rendelkezik, útnak indult volna Pekingbe, arról beszélt, hogy jobban örült volna, ha máshol rendezik meg az eseményt, és amikor azt kérték, fejtse ki, miért érez így, azt mondta: „Nem hiszem, hogy bölcs volna kritizálni azt a rezsimet, ahová készülök, ha hosszú és gyümölcsöző életet akarok élni. Nagyjából egy hónap múlva majd többet mondok.”Nils van der Poel | Fotó: Wikipedia

Betartotta az ígéretét: miután vasárnap visszaérkezett Svédországba, újra nyilatkozott a kérdésről, igaz, állítása szerint csak óvatosan, hiszen még mindig vannak svéd sportolók a játékokon. Szerinte az olimpia fantasztikus sportesemény, amelyben egyesül a világ, ahol nemzetek találkoznak, de olyan esemény is, amelyet a hitleri Németország is megrendezhetett, mielőtt lerohanta Lengyelországot és Oroszország is a Krím annektálása előtt. Ezek az országok szerinte a saját politikai programjuk terjesztésére és propagandára használják a játékokat.

„Úgy gondolom, rendkívüli felelőtlenség olyan országnak adni a rendezési jogot, amelyik olyan nyilvánvalóan sérti meg az emberi jogokat, mint Kína” – tette hozzá. Amikor arról kérdezték, hogy beszélgetett-e erről más sportolókkal Pekingben, azt mondta: mindannyian a versenyzésre összpontosítottak, így a világpolitika állásáról nem nagyon cseréltek eszmét. Az olimpiai falubeli éltről azt nyilatkozta, hogy mindenki nagyon kedves volt vele, összességében pozitívak voltak a tapasztalatai.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?