Székely zászlót rongáltak a dinamós szurkolók Sepsiszentgyörgyön?

Nem csak a sepsiszentgyörgyi focipályán randalíroztak a Bukaresti Dinamó szurkolói a helyi OSK elleni hétfői mérkőzésen, vélhetően ők voltak azok is, akik a városhoz tartozó szotyori református temetőkertben letépték a nagy méretű székely zászlót.

Az esetről szerdai sajtótájékoztatón számolt be az MPP-s Miklós András. A városi tanács szotyori képviselője elmondta: szemtanúk beszámolója szerint hétfőn, a Sepsi OSK – Bukaresti Dinamó mérkőzés előtt egy órával Brassó irányából érkezett a faluba egy bukaresti rendszámú autó, amelyben két férfi ült. A gépkocsi megállt a református temetőkert mellett, egyikük megpróbálta levenni a magas rúdra szerelt székely zászlót, de mivel nem járt sikerrel, letépte a kék-arany lobogót, átdobta a kerítésen, visszaült az autóba. és továbbhajtottak Sepsiszentgyörgy irányába.

Miklós András elmondta, miután a helybéliek értesítették őt az esetről, azonnal a helyszínre sietett, de már csak a letépett zászló maradványát találta, amit le is fotózott. Ugyanakkor sérelmezte, hogy többen a szemközti kocsmából tétlenül végignézték az esetet.

A szotyoriak önkormányzati képviselője elmondta, nem tesznek panaszt a rendőrségen, hiszen fél éve a szomszédos Kilyénből tűnt el a székely zászló, és órákat töltöttek a rendőrségen, de az esetnek nem lett következménye. Most inkább mihamarabb új lobogót helyeznek el Szotyorban is. Hozzátette: a közigazgatásilag Sepsiszentgyörgyhöz tartozó faluban három román és ugyanannyi székely zászló van kitűzve, de míg a román zászlót soha nem bántják, elvárják, hogy a székely szimbólumokat se rongálják meg.

Előre megtervezhették a provokáló akciót

Mint arról beszámoltunk, a hétfői mérkőzésen a Bukaresti Dinamó több száz szurkolója rendezett botrányt a sepsiszentgyörgyi stadionban. Egyik fővárosi ultra a helyi szurkolók között meglapulva követte a mérkőzést, majd a hosszabbításban, amikor a Sepsi OSK már 2-0-ra vezetett, beszaladt a pályára, letépett egy kerítésre akasztott magyar zászlót, és a későn ébredő biztonságiaktól nem nagyon zavarva átrohant a pályán, belerúgva a középkezdéshez kihelyezett labdába. Végül csak a másik térfélen, a dinamós szurkolók előtti részen sikerült a földre teperni.  

Az esetről Csinta Samu, a Sepsi OSK klubigazgatója a sajtónak elmondta, minden jel szerint előre kitervezett akcióról van szó. A felvételeken ugyanis látszik, hogy az illető végig a hazai szurkolók között ült, és leste az alkalmat. Eközben a dinamós szurkolók készítették elő a menekülési útvonalat, és lazították a védőkerítést. Csinta Samu szerint a klub és az általa alkalmazott biztonsági cég felelőssége sem vehető ki a történetből. Ismert, hogy a provokáló dinamóst átadták a csendőrségnek, amely ezer lejes pénzbüntetéssel sújtotta és 12 hónapig kitiltották mindenféle sporteseményről.

A bukaresti Dinamó szurkolói összesen 210 jegyet kaptak a sepsiszentgyörgyi mérkőzésre, de hétfőn a mérkőzés előtt még mintegy 40-50 fős, jegy nélküli rendkívül harsány társaság jelent meg a városban. Ők a stadion fele haladva hangos szóval rágalmazták a Sepsiszentgyörgy utcáin sétálókat, majd a csendőrségnek kellett megfékeznie őket, hogy össze ne kapjanak a stadion előtt gyülekező hazai szurkolókkal. 

Bár ennek a társaságnak nem volt belépője a mérkőzésre, Diószegi László a Sepsi OSK főtámogatója úgy döntött, hogy beengedik őket a dinamósoknak fenntartott szektorba és még jegyet sem kell fizetniük. Ezért cserében a fővárosi csoport egy jelentősebb összeggel járult hozzá ahhoz a gyűjtéshez, amit a sepsiszentgyörgyi klub és a szurkolók egy rákbeteg fiatal kezeléséhez kezdeményeztek.

Kapcsolódók

Kimaradt?