Curlinggel kezdődtek a phjongcshangi téli olimpia versenyei

A curlingesek vegyespáros küzdelmeivel csütörtökön helyi idő szerint reggel 9 órakor megkezdődtek a phjongcshangi téli olimpia versenyei.

Az ötkarikás programban most debütáló szám nyolc csapatának képviselőit telt ház, 3500 néző fogadta. Az egy időben kezdődött négy meccs közül az első hivatalos végeredményt az Egyesült Államok-Olimpiai Sportolók Oroszországból találkozó szolgáltatta, a tengerentúliak 9-3-ra nyertek hét end után.

Azt nem lehet mondani, hogy lázas szurkolás zajlott volna, de egy-egy jó megoldást nagy tapssal jutalmazott a közönség, kiváltképpen ha a hazai duó valamely tagja hajtotta végre. A dél-koreaiak végül 9-4-re győzték le a finneket. A házigazda meccse szintén hét end alatt dőlt el, amely után félig kiürült a csarnok, a nyitóforduló két izgalmasan alakuló párharcának utolsó felvonását már jóval kevesebben tekintették meg.

A norvég-kanadai meccsen úgy nyert 9-6-ra az európai kettős, hogy a tengerentúliak női tagja, Kaitlyn Lawes az egyenlítésért indíthatta el az utolsó követ, de túl szélesen próbálta azt középre kanyarítani, így a rivális két köve is beljebb maradt a célterületen. A svájci-kínai párharcban nyolc end sem volt elég a döntéshez, a ráadásban végül a világbajnoki címvédő európai csapat kerekedett felül, így 7-5-ös győzelmet aratott.

A vegyespáros szabályai nagyban különböznek a csapat curlingtől. Ebben nem négy-, hanem kétfős csapatok játszanak egymás ellen, ráadásul nem tíz, hanem csak nyolc endből állnak a mérkőzések. Csapatonként csak öt eldobott, valamint egy-egy előre felhelyezett kővel játsszák a játékot. A dobó sorrend pedig úgy néz ki, hogy az egyik játékos indítja az első és utolsó, a másik játékos pedig a középső három követ. Ezt a pozíciót játékrészenként lehetősége van cserélni a csapatoknak.

Ebben a számban 2013-ban és 2015-ben világbajnok lett a Palancsa Dorottya, Kiss Zsolt kettős, amely viszont az elmúlt két vb alapján nem szerzett kvótát a dél-koreai játékokra. Csütörtökön még egy fordulót rendeznek magyar idő szerint déltől, illetve a férfi síugrók normálsáncos selejtezőjével Phjongcshangban a havas sportok helyszínén is megkezdődnek a versenyek.

Kapcsolódók

Kimaradt?