Székelyföldön tartanák a fiatal jégkorongozókat

Másodszor látogatott el Székelyföldre a Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) vezetősége, hogy az egy évvel ezelőtt elkezdett együttműködés első eredményeit szemügyre vegyék, illetve további fontos lépések megtételére is elszánják magukat.

A látogatás legfontosabb hozadéka, hogy megszületett egy megállapodás az MJSZ, valamint a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát (SZJA) működtető MensSana Alapítvány között, amely garantálja, hogy a székely gyermekek nem hagyják el idő előtt otthonukat.

Az MJSZ a szándéknyilatkozat szerint – amelyet elnöki jóváhagyás után szerződésbe is foglalnak – nem teszik lehetővé, hogy „a székelyföldi egyesületekben, utánpótlás-korosztályokban jégkorongozó fiatalok az általános iskola befejezése előtt (jellemzően a betöltött 15. év alatt) átigazoljanak magyarországi egyesületekhez, illetve hogy a versenyengedélyt ilyen átigazolás esetén megkaphassák”. A szándéknyilatkozatot Such György, a szövetség elnöke, valamint Tánczos Barna a MensSana Alapítvány elnöke írta alá kedden Csíkszeredában.

Tánczos Barna az MJSZ látogatásával kapcsolatban elmondta, hogy találkoztak mind a csíkszeredai felnőtt csapat, valamint az utánpótlás csapatok képviselőivel is, akikkel főként arról tárgyaltak, hogy miként lehetséges őket a magyar rendszerbe is integrálni, lévén, ott magasabb szintű játék folyik, mint Romániában.

Tánczos Barna azt megemlítette, hogy az akadémia egyik legfontosabb célkitűzése, hogy megerősítsék a székelyföldi utánpótlás-bázist, ezért a Csíkszeredai Sportklub és a gyergyói Progym, valamint a sportiskolák bevonásával egyeztetéseket folytattak arról, hogy közös, U23-as egyetemista csapatot hozzanak létre a következő jégkorongidénytől.

Such György elmondta, a látogatásokat rendszeressé szeretnék tenni, hogy ezzel is hozzájáruljanak a Székelyföldi Jégkorong Akadémia, valamint az egyes felnőtt csapatok közötti jó kapcsolat elmélyítéséhez. Hozzátette, az elmúlt egy évben nagy fejlődésen ment át a székelyföldi hoki, ennek ékes bizonyítéka a Csíkszeredai Sportklub nagyszerű szereplése az aktuális idényben.

„Sorra épülnek a pályák, zajlanak a beruházások. Örvendünk annak, hogy a székelyföldi jégkorong nem egy sziget lesz, hanem egy több központú bázis. Ha a székelyföldi jégkorong a magyar hoki bölcsője, akkor Csíkszereda ezen bölcső ringatója. Ennek fényében is örvendetes, hogy a Sportklub kezd régi fényében tündökölni” – fogalmazott a szövetség elnöke.

Gál Sándor, a Csíkszeredai ISK U18-as utánpótláscsapatának edzője kifejtette, hogy az igazi eredmények majd csak négy-öt, esetleg hét év után mutatkoznak igazán meg, hiszen akkor derül ki, hogy hány jó játékost sikerült „kitermelniük.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?