Hatvan éve nem esett meg ekkora szégyen Olaszországgal

1958 óta először fordult elő az olasz válogatottal, hogy nem sikerült kivívnia a vb-kvalifikációt.

A négyszeres világbajnok taljánok selejtezőcsoportjukban a spanyolok mögött másodikok lettek, így pótselejtezőn, a svédek ellen kellett volna kivívni a továbbjutást.

Az első meccset hazai pályán 1-0-ra nyerték a svédek, így a milánói visszavágón a 0-0-s döntetlen is tökéletesen elég volt nekik, hogy megválthassák repülőjegyeiket az oroszországi világbajnokságra.

Gianluigi Buffon, az olaszok legendás kapusa a meccs után, sírva jelentette be, hogy nem kíván többet szerepelni országa válogatottjában.

Az olasz–svéd mérkőzés után Gian Piero Ventura, az olasz sövetségi kapitány nem beszélt az olasz újságírókkal, és „eltűnt” jó egy órára. A Sky úgy tudta, a 69 esztendős edző benyújtotta az Olasz Labdarúgó-szövetségnek (FIGC) a lemondását a súlyos kudarcot követően. Mindenki Ventura lemondását várta, így aztán igencsak megdöbbentek a sajtó képviselői (és a szurkolók), amikor a tréner végre, éjfél körül az újságírók elé állt – és nem köszönt le. „Nem mondtam le, mert még nem is beszéltem az elnökkel. Azért értem ilyen későn a sajtótájékoztatóra, mert a játékosaimat köszöntöttem. Nagyon nehéz megemészteni ezt az eredményt. Meg voltam győződve arról, hogy hozzuk ezt a meccset, és ez a mérkőzés megmutatta, hogy semmi sincs eltörve az olasz válogatottnál. Sajnálom, mert a stadionban uralkodó hangulatban igazán átélhettem, milyen az olasz válogatottat vezetni, és egyben köszönöm a szurkolók támogatását. Megérdemeltük volna a kijutást? Ezzel nem is érdemes foglalkozni. A svédek elleni pótselejtezőig a tervek szerint mentek a dolgok, ám két mérkőzésen nem sikerült betalálnunk. Bocsánatot kérek az összes olasztól az eredmény miatt, hiszen az eredmény az, ami számít. Hogy folytatom-e a nemzeti csapatnál, részt veszek-e az újjáépítésben? Nem én hozom meg a döntést, és most nem is vagyok olyan hangulatban, hogy erről beszéljek. Találkozunk a szövetség vezetőségével, a megbeszélés eredményét pedig elfogadom” – mondta Ventura.

Az olasz válogatott élére némi meglepetésre kinevezett Ventura – aki csak az olasz alacsonyabb osztályokban nyert trófeát csapataival, és nem tartozott a topedzők közé – 2016. július 18-án lépett hivatalába Antonio Conte után. Első mérkőzésén Olaszország 3–1-es vereséget szenvedett Franciaországtól Bariban. Ventura 16 mérkőzésen irányította a squadra azzurrát, mérlege 9 győzelem, 4 döntetlen, 3 vereség.

Az olasz válogatott most harmadszor nem vesz részt vb-n, 1930-ban nem indult, 1958-ban és a mostani selejtezőcsoportban pedig nem tudta kivívni a kvalifikációt. Az 1957–58-as selejtezősorozatban (melyben Olaszország Észak-Írország mögé szorult az európai 8. csoportban, így elbukta a kvalifikációt) viszont az olasz válogatottat nem szövetségi kapitány, hanem a FIGC technikai bizottsága állította össze. Ez Vittorio Pozzo hosszú kapitányságát (1929–1948) kivéve megszokott eljárásnak számított az olasz válogatott esetében. A csapatot Alfredo Foni irányította a mérkőzéseken.
Olaszország-Svédország 0-0
Milánó, San Siro, 80 000 néző. V: Mateu Lahoz (spanyol)
Olaszország: Buffon – Barzagli, Bonucci, Chiellini – Candreva (Bernardeschi, 76.), Parolo, Jorginho, Florenzi, Darmian (El Shaarawy, 63.) – Immobile, Gabbiadini (Belotti, 63.).Szövetségi kapitány: Gian Piero Ventura
Svédország: R. Olsen – Lustig, Lindelöf, Granqvist, Augustinsson – Claesson (Rohdén, 72.), S. Larsson, J. Johansson (G. Svensson, 19.), Forsberg – Toivonen (Thelin, 54.), Berg.Szövetségi kapitány: Jan Andersson
Az első mérkőzésen: Svédország–Olaszország 1–0
Kijutott: Svédország, 1–0-s összesítéssel

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?